Ένα ακόμη επεισόδιο στην κόντρα του ΔΝΤ με την Ευρώπη έγραψε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε δηλώσεις του απηύθυνε έκκληση ώστε οι κυβερνήσεις να εργαστούν περισσότερο για να μην χρειάζονται την βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Γενικά, υπάρχει αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την ισχυρή εστίαση του ΔΝΤ στην Ευρώπη. Πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο ώστε να μην έχουμε ανάγκη πλέον (την βοήθεια του ΔΝΤ)», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Οικονομικών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Η κόντρα ΔΝΤ - Ευρώπης αναζωπυρώθηκε πρόσφατα έπειτα και από την παραδοχή του Ταμείου περί «λάθους» στο πρώτο μνημόνιο της Ελλάδας, στην πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης που είδε το φως της δημοσιότητας, με εκατέρωθεν αντεγκλίσεις και ανταλλαγή πυρών.

Ας μην ξεχνάμε ότι όλο το τελευταίο διάστημα, το Ταμείο αύξησε ακόμη περισσότερο τις πιέσεις του για νέο «κούρεμα» του χρέους, με την Κομισιόν και τους γερμανούς να απορρίπτουν μετ' επιτάσεως αυτό το ενδεχόμενο.

Έπειτα και από τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, η διάσταση απόψεων των δύο πλευρών μεγάλωσε, με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) να μοιάζει με ομάδα… δίχως προπονητή όπως εύστοχα παρατήρησε το Reuters.

Και οι σημερινές δηλώσεις του Σόιμπλε δείχνουν πως το… διαζύγιο πλησιάζει όλο και περισσότερο…

ΠΑΝ.ΒΕΛ.

TAGS