«Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, απαντά στην ανάγκη σήμερα να παρθούν μια σειρά μέτρων ανακούφισης» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας

Μιλώντας απόψε σε συγκέντρωση του κόμματός του για την ανεργία στους Αγίους Αναργύρους, τόνισε πως το ΚΚΕ ξεκινά από τη Δυτική Αττική, «όπου η ανεργία τσακίζει κόκαλα με τα ποσοστά να ανεβαίνουν πολύ πάνω από το ανατριχιαστικό πανελλαδικό ποσοστό του 27%, τον αγώνα για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που αφορά κάθε εργάτη και κάθε λαϊκή οικογένεια».
 
«Αυτόν τον αγώνα δεν πρόκειται να τον σταματήσουμε έως την τελική εξάλειψη της ανεργίας, για μια κοινωνία όπου ο λαός, η ίδια η εργατική τάξη θα είναι στην εξουσία» διεμήνυσε.
 
Παράλληλα, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα όπως:
 
-Το επίδομα ανεργίας να παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας, που έχουν σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων περίπου το 83% να στερείται επιδόματος.
 
-Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας να καθορίζεται σε ποσοστό 80% του βασικού μισθού, που πρέπει να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.
 
-Επίδομα ανεργίας να δικαιούται και αυτός που αναζητεί εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δεν βρίσκει ανάλογη με τα προσόντα του και δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.
 
-Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων, ως συντάξιμος χρόνος.
 
-Καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας, οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους να δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 
-Κατά το διάστημα της ανεργίας, οι άνεργοι να καταβάλλουν κατά 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των σταθερών τηλεφώνων και στο διάστημα αυτό απαγορεύεται η διακοπή της παροχής τους.
 
-Όσο διαρκεί η ανεργία να επέρχεται αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης που έχει αναλάβει ο άνεργος από δάνειο και απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν στο διάστημα αυτό.
 
-Στο διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι να δικαιούνται επιδότηση ενοικίου από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 100% για την κύρια κατοικία αυτών και της οικογένειάς τους.
 
-Να αναστέλλεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και της δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει στον άνεργο.
 
-Αντίστοιχες διατάξεις προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του κάθε επαγγέλματος να προβλέπονται και για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες.
 
Αναφερόμενος στην ανεργία, σημείωσε ότι «γι' αυτή φταίει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που ζει και αναπνέει για το κέρδος, που αντιμετωπίζει την εργατική δύναμη σαν εμπόρευμα και θέλει τον εργάτη όλο και πιο φτηνό εμπόρευμα», ενώ πρόσθεσε ότι «τα μονοπώλια τσακίζουν το ίδιο εργάτες και το μεγαλύτερο μέρος των αυτοαπασχολούμενων».
 
«Η αντιπαράθεση ανάμεσα στο δίπολο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την πολυπόθητη ανάπτυξη που είναι στο δρόμο κι έρχεται μέσω Κίνας, ο τσακωμός τους για το αν πρόκειται για καλές ή κακές επενδύσεις, αν θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, δεν μπορεί να κρύψει ότι το πρόβλημα της ανεργίας δεν λύνεται, ούτε κουκουλώνεται» ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, συμπληρώνοντας ότι «η ανεργία πατάει στέρεα πάνω στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που και οι δύο υπερασπίζονται».
 
Υπογράμμισε ότι η όποια ανάκαμψη δεν θα απορροφήσει το 1,5 εκατ. ανέργων, ενώ οι θέσεις εργασίας θα είναι και λίγες και κακοπληρωμένες, καθώς «γι’ αυτό έχουν φροντίσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ αλλά και η συγκυβέρνησή τους με τη ΔΗΜΑΡ με τους αντεργατικούς νόμους, εντός και εκτός μνημονίου, που ψήφισαν».
 
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ υποστήριξε ότι όσοι θεωρούν την ανεργία ως απειλή για την «κοινωνική συνοχή», ουσιαστικά ομολογούν ότι «αυτό που τους φοβίζει είναι ότι οι σημερινοί, οι αυριανοί άνεργοι μπορεί να συνειδητοποιήσουν, να οργανωθούν, να παλέψουν, να τους ανατρέψουν».
 
Πρόσθεσε ότι ούτε τα κόμματα της συγκυβέρνησης ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας, καθώς διαχειρίζονται ένα σύστημα που δεν μπορεί να λύσει την ανεργία και γι' αυτό την παρουσιάζουν ως πρόβλημα πολιτικής διαχείρισης από μια «τέτοια κυβέρνηση "εντός των τειχών" με εξουσία τους ίδιους που δημιουργούν την ανεργία».
 
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση της αριστεράς που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για «μια «κυβέρνηση» που δήθεν θα σταματήσει τα καταστροφικά μνημόνια που γεννούν ύφεση και δυστυχία, χωρίς όμως, συνέχισε, να λέει κουβέντα για το τι θα γίνει με τους αντεργατικούς νόμους προ μνημονίου που ουσιαστικά έστρωσαν το έδαφος για να πατήσει το μνημόνιο», τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα λέει αυτά «τώρα που οι ίδιοι παραδέχονται, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ, οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, ότι η συζήτηση περί μνημονίων πλέον είναι ξεπερασμένη, αφού τη δουλειά που ήταν να κάνουν τα μνημόνια την έκαναν».
 
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αναλάβει τον ρόλο του διαχειριστή «στο καπιταλιστικό οικοδόμημα όπου τα κλειδιά και τους διακόπτες τους ανοίγει και τους κλείνει ο ιδιοκτήτης του, αυτός που έχει την πραγματική εξουσία και ελέγχει τις κυβερνήσεις της "γιαλατζί αριστεράς"».
 
Επίσης αναφέρθηκε και στη «φασιστική-ναζιστική «Χρυσή Αυγή», κάνοντας λόγο πως δηλητηριάζει συνειδήσεις ενώ υπερασπίζεται το σύστημα που θησαυρίζει από την εκμετάλλευση και των ξένων και των Ελλήνων εργατών. «Εδώ σ' αυτές τις γειτονιές, η ΧΑ ρίχνει τα δίχτυα της για να ψαρέψει άνεργα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, φτωχόπαιδα. Εδώ όμως, στους Αγίους Αναργύρους, στο Καματερό, στα Λιόσια, στην Πετρούπολη, πρέπει οι φασίστες να φάνε τα μούτρα τους, να απομονωθούν, να τους στείλει στο περιθώριο η εργατική τάξη, ο λαός της περιοχής» υπογράμμισε.
 
Ακόμα κάλεσε και σε πάλη για τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας που «υπερασπίζεται δικαιώματα, παλεύει για κατακτήσεις, έχει σαφή αντικαπιταλιστικό και αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, διεκδικεί την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων».