Ένα μοντέλο διοίκησης, με αναβαθμισμένες δομές και πόρους και με διευρυμένο κοινωνικό ρόλο, ώστε να καλύπτει τις διαρκώς αυξανόμενες – και λόγω της κρίσης – ανάγκες των πολιτών, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συγκέντρωση στο Ναύπλιο.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την κατάργηση του Καλλικράτη και τη δημιουργία νέων δήμων, που θα έχουν διακριτή ταυτότητα, πολιτιστική συνοχή και θα είναι συνδιαμορφωτές του κοινωνικού κράτους.

Υπογράμμισε ότι για συμβολικούς λόγους παρουσιάζει στην αίθουσα του Βουλευτικού και στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, τις κεντρικές προγραμματικές κατευθύνσεις του κόμματός του για τη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά σήμερα ανοίγει τη συζήτηση για τη λειτουργία του κράτους, οι πολίτες του οποίου θα έχουν την προστασία του κράτους.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση βασίζονται σε τέσσερις άξονες:

-Ο πρώτος άξονας αφορά στη δομή και λειτουργία του κράτους μέσω της αποκέντρωσης και της ισχυρής Αυτοδιοίκησης.

-Ο δεύτερος άξονας αφορά στη δημιουργία κοινωνικού κράτους μέσω της  παραγωγικής ανασυγκρότησης.

-Ο τρίτος άξονας αφορά στη δημοκρατική αναδιάρθρωση και στην  αποτελεσματικότητα  της δημόσιας διοίκησης.

-Τέταρτος άξονας είναι η νέα σχέση εμπιστοσύνης κράτους - πολιτών.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, οι όποιες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των τελευταίων ετών, παρά τα μεγάλα λόγια περί δήθεν επανίδρυσης ή εκσυγχρονισμού του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, αποδείχτηκαν κενές περιεχομένου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια «είχαμε μία πρωτοφανή προπαγάνδα κατασυκοφάντησης του ρόλου, της αποτελεσματικότητας και της ίδιας της χρησιμότητας του δημόσιου τομέα, με προφανή στόχο τις οριζόντιες περικοπές».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ,  η τρικομματική κυβέρνηση προώθησε «ένα νέο αυταρχικό πειθαρχικό δίκαιο, όχι για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, αλλά για να καθυποτάξει, να εκβιάσει και να διώξει υπαλλήλους».

Η Αριστερά, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας απέναντι στις λογικές και τις επιλογές του «μικρότερου κράτους» αντιπαραθέτει όχι  το μεγάλο κράτος αλλά το αναγκαίο για την οικονομική ανάπτυξη και τη κοινωνική συνοχή κράτος, το λιγότερο γραφειοκρατικό και περισσότερο λειτουργικό κράτος που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του πολίτη.

«Οραματιζόμαστε ένα διοικητικό σύστημα διαρθρωμένο δημοκρατικά, που θα υπηρετεί το λαό, θα σέβεται τους νόμους και το Σύνταγμα. Θα εξασφαλίζει την ίση μεταχείριση των πολιτών, για μια διοίκηση αξιοκρατική, διαφανή, απαλλαγμένη από κάθε μορφή κομματική εξάρτηση, βασισμένη στην κοινωνική συμμετοχή και τον διαρκή έλεγχο», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.