Αλλαγές στον «Τειρεσία» προανήγγειλε την Δευτέρα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας απόψε στη Βουλή στο νομοσχέδιο για το πρόγραμμα διευκόλυνσης των δανειοληπτών, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος για την αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου. 

Όπως τόνισε η επικείμενη παρέμβαση της κυβέρνησης θα είναι σύμφωνη προς τα βρετανικά πρότυπα.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται αλλαγές στη βάση του βρετανικού μοντέλου σύμφωνα με το οποίο θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό πιστοληπτικό προφίλ και δεν θα αρκεί μία φωτογραφία της στιγμής που συνήθως δυσκολεύει τους πολίτες και επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το πρόγραμμα διευκόλυνσης των ενήμερων δανειοληπτών, ο υπουργός Ανάπτυξης σχολίασε επικριτικά σχόλια του τύπου, «το νομοσχέδιο προσφέρει ψίχουλα στους δανειολήπτες» ή «οι ρυθμίσεις είναι δευτερεύουσες», «θα είναι πολύ λίγοι όσοι θα ωφεληθούν». «Ας υποθέταμε ότι όλοι σήμερα καταψηφίζαμε αυτό το νομοσχέδιο», είπε ο κ. Χατζηδάκης, «με τι θα μέναμε; Με ένα πληρέστερο σύστημα για τους δανειολήπτες; Να τα πείτε αυτά σε αυτούς που ωφελούνται από αυτές τις ρυθμίσεις για να δούμε πόσο συμπαθείς θα γίνετε με τέτοιες ακραίες τοποθετήσεις».
 
Υπογράμμισε επίσης ότι για πρώτη φορά κυβέρνηση εισάγει υποχρέωση των τραπεζών να ρυθμίσουν δάνεια ακόμη και αυτά για τα οποία καθυστερούν οι δόσεις αρκεί να μην έχει γίνει καταγγελία της σύμβασής τους. Ανέφερε επίσης ότι το νομοσχέδιο πάει στην κατεύθυνση διαγραφής δανείων. Για τις αλλαγές στο Ν. 3869, που ψηφίστηκε επί των ημερών της κ. Κατσέλη, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι η εμπειρία της εφαρμογής του κατέδειξε την ανάγκη βελτιώσεων προκειμένου οι ρυθμίσεις αυτές να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικές. Πρόσθεσε στο σημείο αυτό ότι «δεν καταργείται η εξωδικαστική διαδικασία, αλλάζει και επιταχύνεται. Η διαδικασία του προδικαστικού συμβιβασμού είναι πιο σύντομη».
 
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στην εισαγωγή του θεσμού της διαμεσολάβησης επισημαίνοντας ότι δέχθηκε πυρά όταν αρνήθηκε να αποδεχθεί να είναι υποχρεωτική η παρουσία δικηγόρου και πρόσθεσε: «Κανείς δεν είναι εδώ για να εκπροσωπεί την επαγγελματική ομάδα από την οποία προέρχεται διότι εδώ προέχει το δημόσιο συμφέρον έστω και αν δυσαρεστείται ο συμπαθής δικηγορικός κλάδος».

Σκορδάς: Ανάσα για μεγάλη μερίδα πολιτών το νομοσχέδιο

Tο εισοδηματικό κριτήριο των 25.000 ευρώ καθαρό οικογενειακό εισόδημα που τέθηκε για την υπαγωγή στη ρύθμιση των δανειοληπτών αντιστοιχεί στο 78% των φορολογικών δηλώσεων του 2011, τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, υπεραμυνόμενος του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση των ενήμερων δανειοληπτών.

Για το όριο αντικειμενικής αξίας πρώτης κατοικίας των 180.000 ευρώ που τέθηκε, ο υφυπουργός έφερε παραδείγματα που δείχνουν ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί μικρό.

Αναφορικά με το όριο των 150.000 ευρώ ανεξόφλητου υπόλοιπου, τόνισε πως το μέσο στεγαστικό δάνειο είναι 70.000 ευρώ ενώ χαρακτήρισε «εύκαμπτο κριτήριο» αυτό που τίθεται για καταθέσεις 10.000 ευρώ.

Επιπλέον αιτιολόγησε ότι καλύπτονται δανειολήπτες που συνήψαν δάνεια προ 2010 καθώς πριν δεν ήταν γνωστό το περιβάλλον κρίσης ενώ διευκρίνισε πως δεν αφορά μόνο τους ενήμερους δανειολήπτες (όπως ασκήθηκε κριτική) αλλά και τους μη ενήμερους που δεν καταγγέλθηκαν οι δανειακές συμβάσεις τους.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Νωρίτερα εξηγώντας γιατί ψηφίζει το νομοσχέδιο ο εισηγητής της ΝΔ Δάνης Τζαμτζής είχε επισημάνει ότι οι πολίτες είχαν προγραμματίσει τη ζωή τους διαφορετικά και σήμερα αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν απέναντι στις τράπεζες. Ο βουλευτής ξεκαθάρισε όμως ότι το κόμμα του θα ψηφίσει τις ρυθμίσεις διότι το πρόγραμμα θα διευκολύνει 1.000.000 πολίτες.
 
Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Σταθάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση την ίδια ώρα που ανοίγει το θέμα της άρσης αναστολής των πλειστηριασμών, φέρνει στην Βουλή ένα νομοσχέδιο χωρίς όμως να έχει προσκομίσει στοιχεία για την κλιμάκωση των κόκκινων δανείων. 

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να θεσπίσει κλιμακωτά κίνητρα τα οποία να είναι γενναιότερα για τα περισσότερο φτωχά νοικοκυριά. 

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραϊτης είπε ότι το θέμα των πλειστηριασμών το άνοιξε η ίδια η κυβέρνηση με άκομψο τρόπο και χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση. «Προκλήθηκε ανησυχία και ανασφάλεια στους πολίτες. Και αυτό το κλίμα το καλοβλέπουν και διάφοροι κερδοσκόποι. Υπάρχει ένα θέμα για το πώς λειτουργεί η κυβερνητική πλειοψηφία. Είτε έχουμε κοινή λειτουργία είτε όχι», είπε ο κ. Μωραϊτης και αναφέρθηκε σε πρακτικές που υπονομεύουν τους στόχους που έχουν τεθεί. 

Την πρόθεση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο ξεκαθάρισε η Ραχήλ Μακρή. «Καταψηφίζουμε διότι εμείς αντιλαμβανόμαστε τις πραγματικές ανάγκες του λαού και δεν δεχόμαστε να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο που επιβάλλεται από την τρόικα για να εξυπηρετήσει τις τράπεζες, ένα νομοσχέδιο με έναν τίτλο που απλώς επιχειρεί να δικαιολογήσει τα δεινά που εσείς προκαλέσατε στους πολίτες», απευθύνθηκε στην κυβέρνηση η βουλευτής.

Ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στο σύνολο των παράνομων και τοκογλυφικών όρων που έχουν θέσει οι τράπεζες», δήλωσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος και κατήγγειλε ότι οι δανειακές συμβάσεις περιλαμβάνουν πλήθος καταχρηστικών όρων.
 
«Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθείτε επιδιώκεται να δοθεί μια ρεαλιστική λύση, μια προοπτική διευκόλυνσης των δανειοληπτών. Όμως οι στόχοι δεν εκπληρούνται ούτε και οι ανάγκες ικανοποιούνται στο βαθμό που θα έπρεπε», δήλωσε η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη επισημαίνοντας ότι απαιτούνται σημαντικές προσθήκες και βελτιώσεις. 

«Εμείς υποστηρίζουμε τη ρητή απαγόρευση της κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και επανέφερε την πρόταση του κόμματος για κούρεμα των δανείων.