current views are: 1

11 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση04:19

Το χρονικό της (μη) αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ

Η αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους αν όχι το σημαντικότερο πυλώνα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. 

Δημοσίευση 04:19’
αρθρο-newpost

Η αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους αν όχι το σημαντικότερο πυλώνα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. 

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Η αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους αν όχι το σημαντικότερο πυλώνα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. 

Μήνες τώρα όλοι περίμεναν τη σημερινή μέρα, την καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά των δύο ναυαρχίδων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της χώρας. Πολλοί περίμεναν πως το success story της κυβέρνησης θα επισφραγιζόταν από την επιτυχή εξέλιξη του διαγωνισμού που μπήκε σε τελική φάση τον περασμένο Νοέμβριο. 

Μη δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ είχαν καταθέσει η Gazprom (Ρωσία), η Μ&Μ (Μυτιληναίος και Βαρδινογιάννης) και η Sintez (Ρωσία). Για τον ΔΕΣΦΑ ενδιαφέρον μέσω μη δεσμευτικών προσφορών είχαν εκδηλώσει η Socar (Αζερμπαϊτζάν), η PPF+Τέρνα (Τσεχία, Ελλάδα) και η Sintez (Ρωσία). 

Η αισιοδοξία περίσσευε και η ελληνική κυβέρνηση παρουσίαζε τις εν λόγω εταιρίες σαν τις πολύφερνες νύφες στα πόδια των οποίων σφάζονταν τα ξένα κεφάλαια. Από την πώλησή τους το ΤΑΙΠΕΔ, που διαχειρίζεται το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησής τους ανέμενε να εισπράξει περίπου 1,4 δις ευρώ (800 εκατομμύρια από τη ΔΕΠΑ και 600 από τον ΔΕΣΦΑ). 

Ο ισχυρός άνδρας της Gazprom Αλεξέι Μίλερ μάλιστα είχε περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου τρεις φορές, προκειμένου να εκφράσει το ενδιαφέρον του αλλά και τις ενστάσεις του για την εξαγορά της ΔΕΠΑ. Η τελευταία ήταν στις 21 Μαΐου κατά την οποία είχαν ασκηθεί πιέσεις στη Αθήνα για καλύτερους όρους ενώ μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό τίποτε δεν προμήνυες το μεταγενέστερο ναυάγιο. 

Ίδιο ήταν και το κλίμα για τον ΔΕΣΦΑ, για τον οποίο έριζαν κυρίως δύο εταιρίες η κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν και η ρωσική Sintez. Η στάση του Αντώνη Σαμαρά στο Μπακού άλλωστε όταν επέστρεφε από το ταξίδι του στην Κίνα ήταν ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούνταν και από αζερικής πλευράς για την αγορά του ΔΕΣΦΑ και με πιθανό αντάλλαγμα την επιλογή του αγωγού ΤΑΠ έναντι του Ναμπούκο.  

Την ώρα όμως που έληγε η προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών έσκασαν δύο βόμβες: Η μία ήταν μικρότερης ισχύος και αφορούσε στον ΔΕΣΦΑ, για την οποία αποσύρθηκε τελικά η ρωσική Sintez και η μοναδική εταιρία που κατέθεσε προσφορά ήταν η αζέρικη Socar. 

Λίγα λεπτά αργότερα όμως έσκασε μια βόμβα μεγατόνων καθώς καμία εταιρία, ούτε το αδιαφιλονίκητο φαβορί Gazprom, δεν κατέθεσε προσφορά για την ΔΕΠΑ. Ήταν μια εξέλιξη που κανείς δεν περίμενε καθώς το ενδιαφέρον των Ρώσων θεωρείτο δεδομένο. 

Την ίδια ώρα ούτε τα υπόλοιπα δύο σχήματα κατέθεσαν  προσφορά με τον διαγωνισμό να κηρύσσεται λίγο αργότερα άγονος. 

Το παρασκήνιο πλούσιο και με πολλές εκδοχές και πολλά πιθανά σενάρια…το αποτέλεσμα πάντως  προσωρινά τουλάχιστον είναι ένα. Η εξαγορά της ΔΕΠΑ και τα χρήματα που θα έρχονταν από αυτήν προς το παρόν τουλάχιστον έμειναν στον αέρα.  


σχετικα αρθρα