Να αποκτήσει ο παλαιστινιακός λαός ένα ανεξάρτητο κράτος ευχήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων της νέας έδρας της Παλαιστινιακής Παροικίας της Ελλάδας, στο Χαλάνδρι.

«Όλοι ευχόμαστε και όλοι αγωνιζόμαστε να αποκτήσει επιτέλους ο παλαιστινιακός λαός ένα ανεξάρτητο κράτος» τόνισε ο υπουργός.

«Η θέση αυτή είναι διαχρονική, είναι σταθερή, είναι συνεπής και τηρήθηκε στην πράξη από όλες στις ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα εδώ και 50 χρόνια» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: Είμαστε μια χώρα ειρήνης, αλλά και σταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή και τη γειτονιά. Γιατί θεωρούμε ότι γειτονιά μας είναι η Μέση Ανατολή. Όταν έρθει η ώρα να δοθεί δίκαιη λύση στο ζήτημα της Παλαιστίνης τότε θα κυριαρχήσει η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και θα υπάρξουν ευεργετικές συνέπειες όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Όπως στο ευαίσθητο για εμάς ζήτημα της Κύπρου έτσι και στην Παλαιστίνη αυτό που πρέπει να κυριαρχεί είναι το διεθνές δίκαιο».

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής Σαμίρ Αμπού Γκαζάλε τόνισε: «Ως Παλαιστίνιοι απευθύνουμε ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα: Το Παλαιστινιακό κράτος έρχεται, ο παλαιστινιακός λαός έρχεται. Ερχόμαστε και κοιτάμε τον ήλιο, κοιτάμε την ελευθερία μπροστά μας, προχωράμε προς την Ιερουσαλήμ, την πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.

Ο πρόεδρος της παλαιστινιακής παροικίας στην Αθήνα, Σαμίχ Ιχνέφ ευχαρίστησε «τη δεύτερη πατρίδα μας την Ελλάδα, την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τον ελληνικό λαό για τα όσα προσέφερε και προσφέρει υπέρ της δίκαιης υπόθεσης του παλαιστινιακού λαού».

Συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του υπέργηρου πρύτανη των Αραβικών Κοινοτήτων στην Ελλάδα, Σαίντ Χούρι, ο οποίος χαιρέτισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ψηφίσει υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως κράτους-παρατηρητή στον ΟΗΕ, τονίζοντας ταυτόχρονα την πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων κατά του εποικισμού στα παλαιστινιακά εδάφη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, του ΠΑΣΟΚ, Πύρρος Δήμας, της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλη και Σπύρος Χαλβατζής, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ρόδη Κράτσα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, άραβες πρεσβευτές με επικεφαλής τον πρεσβευτή του Λιβάνου, Γιουμπράν Σουφάν - πρύτανη των αράβων πρεσβευτών στην Αθήνα, εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού κινήματος, ο τραγουδιστής Λάκης Χαλκιάς, ο συντονιστής της καμπάνιας «Ένα καράβι για τη Γάζα» Βαγγέλης Πισσίας και εκατοντάδες Παλαιστίνιοι.