Το ζήτημα της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων έθεσε ο Κάρολος Παπούλιας στον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον οποίον υποδέχθηκε την Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Κινδυνεύει να χαθεί μια ολόκληρη γενιά νέων στην Ευρώπη» προειδοποίησε ο κ. Παπούλιας, ο οποίος τίμησε τον τέως επικεφαλής του Eurogroup με το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος, «διάκριση ως ενός αληθινού φίλου της Ελλάδος, ο οποίος υπερασπίστηκε τα δίκαια του ελληνικού λαού».

Πρόκειται για το ανώτατο παράσημο, που θεσπίστηκε από την Εθνική Συνέλευση το 1829 για να τιμηθούν όσοι είχαν συμβάλει στον Απελευθερωτικό Αγώνα το 1821.

Ο κ. Γιουνκέρ έφτασε στην Ηρώδου του Αττικού συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και, μετά τη λιτή τελετή της παρασημοφόρησης, οι τρεις άνδρες είχαν ολιγόλεπτη συνομιλία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε στον κ. Γιουνκέρ ότι «ο ελληνικός λαός έχει υποστεί μεγάλες θυσίες και δεν αντέχει άλλες», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να βοηθηθεί για να φτάσουμε σε περίοδο ανάπτυξης και να πολεμήσουμε τις δραματικές διαστάσεις, που παίρνει η ανεργία των νέων, καθώς κινδυνεύει να χαθεί μια ολόκληρη γενιά νέων στην Ευρώπη».

Απαντώντας, ο κ. Γιουνκέρ συμμερίστηκε τις επισημάνσεις του κ. Παπούλια πως ο ελληνικός λαός έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες.

«Οι Έλληνες έδειξαν μεγάλο θάρρος και θα ήθελα να υπάρξει χώρος για μια νέα Ελλάδα» είπε, εκτιμώντας για άλλη μια φορά ότι η χώρα «θα βρει τον δρόμο της ανάπτυξης». «Δεν ξέρω το πότε, πιθανόν μέσα στο 2014 -συμμερίζομαι τις προβλέψεις της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδας και όχι του ΟΟΣΑ- και το μεγάλο πρόβλημα είναι το πρόβλημα της ανεργίας των νέων» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ανέφερε ότι «αυτό το πανευρωπαϊκό πρόβλημα» θα είναι κεντρικό ζήτημα κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014. «Έχουμε προβλέψει ήδη κεφάλαια ύψους 6 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων από το 2014-2020. Αλλά η Ελλάδα, μετά από έξι χρόνια ύφεσης δεν μπορεί να περιμένει κι άλλα τόσα» είπε χαρακτηριστικά.