“Βόλτα” στο Αιγαίο και τις Κυκλάδες κάνει από χθες Τρίτη η τουρκική κορβέττα “Μποντρούμ”, προκαλώντας τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση. Το τουρκικό πολεμικό πλοίο παρακολουθεί πλοίο του Πολεμικού μας Ναυτικού, το οποίο “εκπέμπει τα διεθνώς καθορισμένα προειδοποιητικά σήματα, κατά τη διάρκεια του πλου της Κορβέτας εντός των Εθνικών Χωρικών Υδάτων”, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, “το τουρκικό πολεμικό πλοίο απέπλευσε το απόγευμα της Τρίτης από τη Σμύρνη, κινήθηκε βόρεια της Χίου και στη συνέχεια δυτικά των Ψαρών, σε διεθνή ύδατα. Στη συνέχεια, τήρησε νοτιοδυτική πορεία και εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, μεταξύ Πάρου, Τήνου και Μυκόνου. Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού έπλευσε προς παρακολούθηση του τουρκικού σκάφους, καλώντας το να αποχωρήσει από τα ελληνικά ύδατα.


«Καλά τα διαβήματα, καλές είναι οι διπλωματικές κινήσεις αλλά η εξωτερική πολιτική της χώρας φαίνεται - σε ό,τι σχέση έχει να κάνει με τη γείτονα - όχι απλώς δεν έχει αποδώσει, αλλά προφανώς έχει επιδεινώσει ή έχει αυξήσει την όρεξη της Τουρκίας σε σχέση με το Αιγαίο», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.


Με παρέμβασή του στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, στην οποία από πλευράς Υπ. Εξωτερικών παρέστη η αναπληρώτρια υπουργός κ. Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος  Καρατζαφέρης, σχολίασε την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από την τουρκική κορβέτα “Μποντρούμ”, ως εξής: “οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο έφτασαν στο μη παρέκει. Κάθε μέρα έχουμε και παραβίαση του δικού μας θαλάσσιου χώρου. Χθες, το “Μποντρούμ” έκανε βόλτες στις Κυκλάδες, ανάμεσα σε Τήνο και Μύκονο, ανάμεσα σε Μύκονο και Πάρο. Σαφώς σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Έπαψε πλέον η διέλευση να είναι αβλαβής. Η Τουρκία παίζει με τις αντοχές μας. Αυτή τη στιγμή ασκεί ένα πόλεμο ψυχολογικό. Η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει. Να σας θυμίσω, κα υπουργέ, ότι, πριν από 35 χρόνια, όταν μόλις για 4 ώρες το ΧΟΡΑ μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ είχε πει από αυτό το βήμα «βυθίσατε το “Χόρα”». Κάντε χρήση -πέρα από τις οποιεσδήποτε νόρμες- άλλων δυνατοτήτων που έχει η χώρα. Δεν είμαστε μια χώρα «υπό παράδοση» στην Τουρκία. Αυτό το οποίο καθημερινώς εξελίσσεται, αυτές οι διελεύσεις εντός των χωρικών υδάτων, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες και, παρακαλώ πάρα πολύ, θα ήθελα να έχω την υπεύθυνη απάντηση της κυβερνήσεως, γι’ αυτό που συνέβη χθες, όλη την νύχτα, μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα». Αργότερα, με δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ διευκρίνισε ότι ότι δεν πρότεινε τη βύθιση του “Μποντρούμ”, αλλά ότι “με προειδοποιητικές βολές θα μπορούσαμε ενδεχομένως να αφυπνίσουμε την Ευρώπη στο θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο”.


Στις 14 Αυγούστου 2009, η κορβέτα “Μποντρούμ” είχε προσαράξει σε ύφαλο στην περιοχή του Καστελόριζου και στις 22 Δεκεμβρίου 2010 είχε φτάσει να πλέει ανοιχτά της Εύβοιας, κοντά στην Κύμη, πραγματοποιώντας -κατά τους Τούρκους- “ασφαλή διέλευση” στο Αιγαίο, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.