Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης, αποδοκίμασε «το δρομολογημένο από την κυβέρνηση κλείσιμο "εν μια νυκτί" της ΕΡΤ Α.Ε».

«Αυτή η μέρα μπορεί ν’ αποβεί αποφράδα για την πατρίδα μας. Για ό,τι ακολουθήσει εις βάρος της κοινωνικής και πολιτικής ομαλότητας, η ευθύνη βαρύνει τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, που, αγνοώντας τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, έλαβαν μια απόφαση απαράδεκτη και επικίνδυνη για την ίδια την κοινωνική συνοχή και τη Δημοκρατία μας. Οφείλουν να συναισθανθούν τις ευθύνες τους και να την ανακαλέσουν» ανέφερε σε δήλωσή του.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα χάσουν τη δουλειά τους μέσα σε μια νύχτα. Μείζον είναι το ζήτημα ότι με το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ο λαός παραδίδεται 100% στη χειραγώγηση από τα τρία γνωστά εκδοτικά συγκροτήματα και ειδικά στα συμφέροντα εκείνων που επιδιώκουν να επωφεληθούν από τη συρρίκνωση της ΕΡΤ για να διαμοιράσουν τη διαφημιστική της πίττα αλλά και μέρος των ψηφιακών της συχνοτήτων. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί η κυβέρνηση και με την οποία δρομολογεί το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι απολύτως αντισυνταγματική. Η παρ. 1 του αρ. 44  του Συντάγματος ορίζει πως μια τέτοια Πράξη δικαιολογείται μόνο “όταν συντρέχει εξαιρετικώς επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη”, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετείται. Μόνο σε αυτή την περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκδώσει μια τέτοια Πράξη» τονίζει ο κ. Κακλαμάνης.
    
Σύμφωνα με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής «επίσης, το άρθρο 15 του Συντάγματος ορίζει ότι τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα “υπόκεινται στον άμεσο έλεγχο του κράτους που ασκείται αποκλειστικώς από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης”. Αυτή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν πέρασε ούτε από το ΕΣΡ ούτε, φυσικά, από τη Βουλή των Ελλήνων. Και όταν έρθει πια στην Ολομέλεια της Βουλής τον Οκτώβριο –αφού δεν είναι αρμόδια τα θερινά τμήματα-, αυτά που μεθόδευαν ως τώρα τα γνωστά σε όλους συμφέροντα θα έχουν δυστυχώς συντελεστεί».
    
«Όπως είχα αναφέρει και σε προ 10ημέρου ανακοίνωσή μου, “οι όροι, που έδωσε για διαβούλευση η Επιτροπή Ελέγχου Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) προκειμένου να προχωρήσει η δημοπράτηση των ψηφιακών συχνοτήτων, αποκαλύπτουν τα σχέδια συρρίκνωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Οι γνωστοί επιχειρηματίες που ορέγονταν συχνότητες της ΕΡΤ ΑΕ σε συνεννόηση με κυβερνητικούς παράγοντες στο πρόσφατο παρελθόν- πλην ανεπιτυχώς- ευρίσκουν, φαίνεται ανταπόκριση στη σημερινή κυβέρνηση”. Λυπάμαι πολύ γιατί επιβεβαιώνομαι» καταλήγει.

TAGS