Γράφει ο Νίκος Τριαντάφυλλος

Τα όρια της αντοχής της τρικομματικής κυβέρνησης δοκιμάζει η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου για λουκέτο στην ΕΡΤ με πρωτόγνωρες διαδικασίες εξπρές.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ζητούν την άμεση διεξαγωγή συνάντησης των πολιτικών αρχηγών και διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν ως τετελεσμένο το λουκέτο, χωρίς πάντως επί του παρόντος να αφήνουν υπονοούμενο περί ενδεχόμενης άρσης της εμπιστοσύνης τους προς την κυβέρνηση Σαμαρά.

Η είδηση για το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης προκάλεσε αιφνιδιασμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο, τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αλλά και στον χώρο των ΜΜΕ. Παρ ότι επί περίπου έναν μήνα κυκλοφορούσαν διάφορα σενάρια για την τύχη της, ουδείς περίμενε ότι θα επιλεγόταν το πιο σκληρό εξ αυτών, με το οριστικό κλείσιμο του διακόπτη της κρατικής τηλεόρασης και ραδιοφωνίας.

Το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται ότι προέκρινε αυτόν τον χειρισμό  προκειμένου να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, όπως έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ότι δεν διστάζει να συγκρουστεί ακόμα και με τα πιο ισχυρά συντεχνιακά συμφέροντα αλλά και τους δημοσιογράφους και δει της κρατικής τηλεόρασης που στην πλειονότητά τους θεωρούνται από τους πολίτες ως κομματικά ευνοημένοι.

 Η στιγμή, πάντως, μόνο τυχαία δεν θεωρείται, αφού συμπίπτει χρονικά με την εξαιρετικά οδυνηρή πολιτικά για την κυβέρνηση αποτυχία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και όσα αυτό συνεπάγεται για τις γεωστρατηγικές συμμαχίες της χώρας, αλλά και με μία συγκυρία που η συνοχή της κυβερνητικής συμμαχίας διατηρείται με νύχια και με δόντια. Ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές δεν αποκλείουν  η κίνηση αυτή του κ.Σαμαρά να συνιστά μία ευθεία πρόκληση προς τους δύο κυβερνητικούς εταίρους προκειμένου να αποσαφηνίσουν αν προτίθενται ή όχι τελικά να συνεχίσουν να δίνουν την στήριξή τους για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου.

«Αν κερδίσει την παρτίδα, θα έχει διασφαλίσει τη …δεσπόζουσα θέση του στην κυβέρνηση. Αν, πάλι, οι δύο εταίροι επιλέξουν να μην στηρίζουν τη συγκεκριμένη επιλογή, τότε θα είναι αυτοί που θα πάρουν την ευθύνη για τον ενδεχόμενο εκτροχιασμό του προγράμματος διάσωσης» λένε οι ίδιοι κύκλοι, υπονοώντας ότι η «ζαριά» Σαμαρά έχει ευρύτερο ενδιαφέρον και δεν εξαντλείται στην τύχη της ΕΡΤ.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα καταθέσει εντός της ημέρας τη νομοθετική ρύθμιση για τη νέα ΕΡΤ, διαμηνύοντας ότι η ψηφοφορία λαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης και ότι αν δεν υπερψηφιστεί, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο, τότε θα έρθει στη βουλή προς κύρωση και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία έκλεισε η κρατική τηλεόραση.