Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος 

Στο πατρικό του σπίτι στην οδό Μουρούζη, λίγα μέτρα από τα παλαιά γραφεία της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης, ο κ. Αντ. Σαμαράς επέλεξε να συγκαλέσει τη «μυστική» σύσκεψη για το λουκέτο στην ΕΡΤ.

Σε συνάντηση που είχαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής – η οποία ήταν μυστική-ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη σχετικά με την απόφασή του να κλείσει η ΕΡΤ.

Το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται ότι προέκρινε αυτόν τον χειρισμό  προκειμένου να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, όπως έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ότι δεν διστάζει να συγκρουστεί ακόμα και με τα πιο ισχυρά συντεχνιακά συμφέροντα αλλά και τους δημοσιογράφους και δη της κρατικής τηλεόρασης που στην πλειονότητά τους θεωρούνται από τους πολίτες ως κομματικά ευνοημένοι.

Ο κ. Σαμαράς θέλησε να κάνει μία κίνηση που θα έστελνε πολλαπλά μηνύματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο  θέλησε να δείξει  την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές με οποιοδήποτε κόστος. Στο εσωτερικό ότι δεν εκβιάζεται από συντεχνίες και μικροκομματικές ισορροπίες  αλλά και ότι δεν υπάρχουν «προνομιούχοι» στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Στο εξωτερικό  ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις αλλαγές και με αποφάσεις που δεν προβλέπονται από τις μνημονιακές υποχρεώσεις.   

Ο πρωθυπουργός δεν έχει στην ατζέντα του  εκλογές είναι, όμως, έτοιμος να τις κάνει , αν τραβήξουν στα άκρα  την αντιπαράθεση για την ΕΡΤ οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Το    δίλημμα προς την κοινωνία θα είναι η ανανέωση της εντολής για συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και της σωτηρίας της χώρας ή επιστροφή στο χάος και στα πρακτικές του παρελθόντος  που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.