current views are: 1

12 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση11:55

«Μπαράζ» προτάσεων νόμου στη Βουλή για την ΕΡΤ

Στην «αντεπίθεση» πέρασαν τα κόμμματα στη Βουλή με μπαράζ προτάσεων νόμου ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Δημοσίευση 11:55’
αρθρο-newpost

Στην «αντεπίθεση» πέρασαν τα κόμμματα στη Βουλή με μπαράζ προτάσεων νόμου ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Στην «αντεπίθεση» πέρασαν τα κόμμματα στη Βουλή με μπαράζ προτάσεων νόμου ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Πρόταση νόμου «Περί μη κύρωσης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου» για την ΕΡΤ κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι αρχηγοί των δύο κομμάτων θα έχουν συνάντηση στη Βουλή στις 18.00.

Σε ανάλογη κίνηση προέβη και η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση τόσο της πράξης νομοθετικού περιεχομένου όσο και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό «Κατάργηση της δημόσιας επιχείρησης “Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία».

Αλέξης Τσίπρας: Την κυβέρνηση θα τη ρίξει ο λαός και όχι «οι μαριονέτες του κ. Σαμαρά»

Όπως έκανε γνωστό ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε απο τον Κάρολο Παπούλια να αναλάβει πρωτοβουλίες, επικοινωνώντας και με τον πρόεδρο της Βουλής αλλά και τον Πρωθυπουργό, ώστε η Πρόταση Νόμου να του ΣΥΡΙΖΑ συζητηθεί κατά προτεραιότητα και εντός των επόμενων ωρών στη Βουλή. Διότι, όπως είπε, «βρισκόμαστε μπροστά σ΄ ένα πραξικόπημα που βάλλει κατά της δημοκρατίας και των θεσμών, έχουμε δηλαδή μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που, μετά και τη δήλωση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, στερείται πλειοψηφίας στη Βουλή». 

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου, στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης στις επιλογές της και ως εκ τούτου η αξιωματική αντιπολίτευση δεν στέκεται στο «τι θα πράξουν στη Βουλή οι δύο συνεταίροι του πρωθυπουργού σε αυτή τη συμπαιγνία κατά της δημοκρατίας», αλλά καλεί τον ελληνικό λαό να αναλάβει ο ίδιος την υπεράσπιση του Συντάγματος και των δημοκρατικών θεσμών.

«Από δω και στο εξής, και μέχρι αυτή η κυβέρνηση, που είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία, να αποχωρήσει και  να οδηγήσει τη χώρα στη δημοκρατική διέξοδο, θα βρεθούμε στο πλάι των εργαζομένων σε όλη τη χώρα, διεμήνυσε και κάλεσε το λαό σε έναν «ανένδοτο αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης και της κοινωνικής συνοχής», καινα συμπαρασταθεί στους αγώνες των εργαζομένων της ΕΡΤ.

 «Θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, γιατί το τελευταίο που μας έχει μείνει είναι να υπερασπιστούμε τη δημοκρατική λειτουργία» ,τόνισε ο κ. Τσίπρας, ενώ ερωτηθείς αν είναι διατεθειμένος να υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αφού σημείωσε πως εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, απάντησε λέγοντας ότι την κυβέρνηση θα τη ρίξει ο λαός και όχι «οι μαριονέτες του κ. Σαμαρά». 

Πρόταση μομφής από τους Ανεξάρτητους Έλληνες

Σε έκτακτη σύγκληση της κοινοβολευτικής τους ομάδας, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποφάσισαν να καταθέσουν εκτός από πρόταση νόμου για την κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου και πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Η πρόταση μομφής κατατίθεται λόγω απώλειας της δεδηλωμένης, αναφέρουν και καλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης, να στηρίξουν την πρόταση μομφής. 

Τροπολογία από ΚΚΕ

Την παρέμβαση του κ. Παπούλια προκειμένου να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο φορέων του δημοσίου και ΔΕΚΟ ζήτησε και ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την ίδια ώρα το Κομμουνιστικό Κόμμα κατέθεσε τέσσερις πανομοιότυπες τροπολογίες σε όλα τα νομοσχέδια που εκκρεμούν στη Βουλή (Κτηματολόγιο, Ντυνάν, Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, ΕΛΤΕ) προτείνοντας την άρση των συνεπειών της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Επιπρόσθετα η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα ζήτησε με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη τη διενέργεια άμεσης συζήτησης στην Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής. 

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της ΕΡΤ και την ανησυχία του για άλλους δημόσιους οργανισμούς, όπως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, που βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με το ίδιο ενδεχόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό του ζήτησε να ασκήσει στην κυβέρνηση τη μέγιστη δυνατή πίεση προκειμένου «να πάρουν πίσω αυτή η απαράδεκτη απόφαση και να μην ισχύσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία.

Η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, αναφέρει μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την υποκρισία και την ανευθυνότητα με την οποία πολιτεύθηκε η Νέα Δημοκρατία.


σχετικα αρθρα