Για προσωρινό κλείσιμο της ΕΡΤ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή είναι για το δημόσιο συμφέρον, εξαπολύοντας, παράλληλα σφοδρά πυρά προς τους «συνδικαλιστές της δημοσιογραφίας».

«Αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά αυτό που υπήρχε έως τώρα και να δημιουργήσουμε μια νέα δημόσια Ραδιοτηλεόραση στη θέση του. Αλλά αυτό το “προσωρινά” χθες βράδυ κανείς δεν ήθελε να το πει, κανείς δεν το έλεγε, γιατί προφανώς ότι είναι προσωρινό το κλείσιμο δεν ήθελαν να το μάθει ο ελληνικός λαός» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Οι συνδικαλιστές της δημοσιογραφίας έφτασαν στο σημείο να φιμώνουν, να απαγορεύουν να εμφανιστεί ακόμα και στο ραδιόφωνο κάθε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που κατά την άποψη μας προσπαθεί να εκφράσει την άποψη της πλειοψηφίας του κόσμου που γνωρίζει το πρόβλημα. Κι αν είναι δυνατόν “κόβουν” στον αέρα και απαγορεύουν τις ανακοινώσεις μας την ώρα που την ίδια στιγμή δίνουν ειδική άδεια εκπομπής στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν είναι ούτε δημοσιογραφία ούτε, βέβαια, ελευθεροτυπία. Είναι το νοσηρό κομματικό χθες που μας έφτασε μέχρι εδώ» σημείωσε.

«Καταργούμε, λοιπόν, μια εστία αδιαφάνειας, σπατάλης. Κάποιοι ενοχλούνται, γιατί θέλουν να διατηρηθεί και η αδιαφάνεια και η σπατάλη. Προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον τη στιγμή που ορισμένοι θεωρούν ως ιδιοκτησία τους τη δημόσια περιουσία τους. Όλα αυτά, όμως, ανήκουν στο χθες. Με το νόμο που σήμερα προτείνουμε μπαίνουν τα θεμέλια για μια -και θα έλεγα για την πιο ριζοσπαστική, την πιο δημοκρατική- μεταρρύθμιση που έχει γίνει για τα Μέσα Δημόσιας Ενημέρωσης ποτέ στον τόπο μας. Εκείνο που ξέρω είναι ότι έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα, να πάψουμε, δηλαδή, να σκεπάζουμε τα προβλήματα και να αρχίσουμε επιτέλους να τα λύνουμε. Και στα μεγάλα- συγγνώμη που θα το πω- δεν υπάρχουν κόμματα. Υπάρχει μόνον η Πατρίδα. Κι εγώ για την Πατρίδα μιλάω τώρα.

Για την υπογραφή με την ΕΤΕπ

Για την υπογραφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είπε ότι «με αυτήν την πρωτοβουλία, η ΕΤΕπ διαθέτει στην ελληνική οικονομία 500.000.000 ευρώ, ως κεφάλαια αντασφάλισης, που θα ανακυκλώνονται τρεις φορές το χρόνο, καλύπτοντας τις εγγυητικές επιστολές εγγυητικών επιχειρήσεων σε ετήσια βάση 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Τέτοιο πρόβλημα δεν θα υπάρχει, μόλις βέβαια εξομαλυνθεί πλήρως το τραπεζικό μας σύστημα. Και η εξομάλυνση αυτή, είναι βέβαια η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που τελειώνει αυτές τις μέρες. Αλλά για να αποκατασταθεί πλήρως η παροχή ρευστότητας στην αγορά θα χρειαστεί κάποιος χρόνος. Και εμείς θέλουμε να μηδενίσουμε αυτόν το νεκρό χρόνο. Πρέπει η ρευστότητα να υπάρξει αμέσως και έτσι πήραμε αυτές τις πρωτοβουλίες και ζητήσαμε βοήθεια από ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ώστε να μη χαθεί ούτε λεπτό».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «έχουμε, λοιπόν, πρόβλημα ρευστότητας. Και το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζουμε σήμερα και άμεσα με τέτοια εργαλεία στοχευμένης ρευστότητας και οριστικά βέβαια με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η πρωτοβουλία που σχεδιάσαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δίνει άμεσα μία πιστωτική ανάσα σε πολλές επιχειρήσεις. Ειδικά σήμερα, σε αυτό το μεταβατικό στάδιο που βρισκόμαστε μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα. Παρέχει στήριξη στις εξαγωγές, ώστε να πάνε ακόμα καλύτερα, γιατί αυτές, κατά την άποψή μου, θα κρίνουν και την επιτυχία της χώρας στα επόμενα χρόνια».

Με το πρόγραμμα «επιχειρηματική επανεκκίνηση», «διαθέτουμε στην αγορά 450 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης, με επιτόκιο κάτω του 5%. Επίσης, μέσω του ΕΤΕΑ, διαθέτουμε ακόμα 316 εκατ. ευρώ στην παροχή επενδυτικών δανείων για στοχευμένες δραστηριότητες που μπορούν να πάνε μπροστά την Οικονομία» ανέφερε.

«Ολοκληρώνουμε αυτές τις μέρες την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, τεράστιας σημασίας, όπως είπαμε για την ανάπτυξη. Και ακόμα προχωράμε, όσο πιο γρήγορα είναι δυνατό, στην εξόφληση όλων των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Επιταχύνουμε, παράλληλα, την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, έχοντας, ήδη, ξεκινήσει ορισμένα μεγάλα έργα, ενώ αξιοποιούμε στρατηγικά και αναπτυξιακά τη Δημόσια περιουσία μας προσελκύοντας ξένες επενδύσεις και ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας» επισήμανε.

«Οι εξελίξεις αυτές παγιώνουν τη σταθεροποίηση της οικονομίας, επιταχύνουν την επιστροφή των καταθέσεων που θα οδηγήσει και αυτή στην πλήρη αποκατάσταση της ρευστότητας στο τραπεζικό μας σύστημα. Γιατί για εμάς, η πλήρης αυτή ομαλοποίηση της ρευστότητας, είναι ένας κυρίαρχος άξονας στην οικονομική μας πολιτική.

Ο δεύτερος, βέβαια, είναι ο εξορθολογισμός της Διοίκησης, η μείωση της γραφειοκρατίας, η απλοποίηση των διαδικασιών, η εισαγωγή πληροφορικής και τεχνολογίας στις συναλλαγές του πολίτη με το κράτος. Ο τρίτος είναι το άνοιγμα των επαγγελμάτων, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που υλοποιήσαμε τους δέκα τελευταίους μήνες» υπογράμμισε.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε αυτό το τελευταίο δεκάμηνο κυρίως δεν έχουν προηγούμενο στη μεταπολιτευτική σύγχρονη ιστορία μας. Τις έκανε με κόπο και θυσίες αυτή η κυβέρνηση των τριών κομμάτων, που πίστεψαν στην Ευρώπη και πίστεψαν στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα αυτής της μεταρρύθμισης σύντομα θα γίνουν ορατά σε ολόκληρη την κοινωνία. Τους τελευταίους έντεκα μήνες η κυβέρνησή μας κλήθηκε να διαχειριστεί την περίφημη υπόθεση “Grexit”. Σήμερα όλοι συμφωνούν πως αυτό πια είναι πίσω. Βδομάδα- βδομάδα, μήνα-μήνα έχουμε μικρές ή μεγαλύτερες, ενδιάμεσες νίκες στα δημοσιονομικά, στις μεταρρυθμίσεις, στις επενδύσεις, στον Τουρισμό. Τα χειρότερα ήδη βρίσκονται πίσω μας. Με αποφασιστικότητα, με σταθερότητα, με θάρρος, χωρίς να ταλαιπωρούμαστε μπροστά στις δυσκολίες, γιατί γνωρίζουμε ότι έχουμε μπροστά μας και άλλα εμπόδια να ξεπεράσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι, γιατί αυτή η μάχη που δίνουμε είναι μάχη για την Ελλάδα. Και η νίκη στο τέλος του δρόμου θα είναι νίκη για όλους τους Έλληνες» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 

 

TAGS