«Γενναία απόφαση» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας το κλείσιμο της ΕΡΤ, μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που η Τράπεζα ξεκίνησε πάλι τη χρηματοδοτική ροή προς τη χώρα μας στο τέλος του 2012.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «όλοι στηρίζουμε αυτή την απόφαση» επισημαίνοντας ότι «εμείς ως Υπουργείο Οικονομικών- που είμαστε η "διάδοχη κατάσταση"  όπως λένε οι νομικοί- θα φροντίσουμε, ώστε η διαδικασία να τελεσφορήσει πάρα πολύ σύντομα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε έναν οργανισμό πολύ πιο αποτελεσματικό από ότι είχαμε μέχρι σήμερα. Διαβεβαιώ τους εργαζόμενους ότι το συντομότερο δυνατό θα λάβουν τις  αποζημιώσεις τους εις το ακέραιο. 

O κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε  ως πολύ θετικό «που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ξεκίνησε πάλι τη χρηματοδοτική ροή προς τη χώρα μας στο τέλος του 2012. Θυμίζω ότι για 11 μήνες δεν είχαμε πάρει ούτε ένα ευρώ, λόγω των γνωστών αναφορών περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το Δεκέμβριο, όμως, η ΕΤΕπ άρχισε ξανά μια σημαντική ροή  χρηματοδότησης προς τη χώρα μας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που από το Δεκέμβριο του 2012 και μέσα σε 6 μήνες, έχουμε φτάσει σε εκταμιεύσεις, που ανέρχονται στο ποσό του 1,5 δισ. ευρώ».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «στόχος είναι ο διπλασιασμός των περσινών χρηματοδοτήσεων, που θα φέρουν και ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι για το Πρόγραμμα που υπογράφεται σήμερα, αντίστοιχο ενδιαφέρον έχουν επιδείξει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «με τη σημερινή υπογραφή, οι διεθνείς τραπεζικοί όμιλοι Citibank, HSBC και Commerzbank, με την εγγύηση της ΕΤΕπ, κάνουν δεκτές τις υπογραφές των τριών ελληνικών τραπεζών Εθνική, Eurobank και Πειραιώς για εισαγωγές και εξαγωγές, μέχρι του ποσού των 500 εκ. ευρώ και αναμένουμε η στήριξη αυτή να ανέλθει στο ποσό του 1,5 δισ. το χρόνο. Το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην αποκατάσταση της ομαλής ροής χρηματοδότησης των εμπορικών συναλλαγών των επιχειρήσεων».

Ο κ. Στουρνάρας είπε ακόμα ότι «σχεδιάζουμε με την ΕΤΕπ τον προγραμματισμό της χρηματοδότησης της χώρας μας από την Τράπεζα μέσα στα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα σήμερα- και αυτό το ανακαλύψαμε σήμερα μιλώντας με τον Πρόεδρο κ. Χόιερ - διαθέτει μακροπρόθεσμα επενδυτικά σχέδια, ενώ -όπως μας είπε- πριν από ενάμιση χρόνο έψαχνε να βρει σχέδια να χρηματοδοτήσει. Σήμερα, λοιπόν διαθέτουμε μακροπρόθεσμα επενδυτικά σχέδια λαμβάνοντας υπόψη τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα».

«Η πορεία των έργων, με βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε μέχρι σήμερα εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά, αλλά και οι δύο πλευρές – εμείς και η ΕΤΕπ- θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα και αποφασιστικά, ιδιαίτερα τώρα που οι συνθήκες είναι ακόμα δύσκολες για τις ελληνικές επιχειρήσεις» είπε και είπε  «θέλουμε να ελπίζουμε ότι το συνολικό ποσό χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ θα φτάσει φέτος τα 2 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από την περσινή χρονιά. Μην ξεχνάμε ότι η μεγάλη πρόσκληση που η χώρα μας αντιμετωπίζει σήμερα είναι να συνδυάσει την περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή με την οικονομική ανάπτυξη».