Την αρχή του τέλους της μνημονιακής περιπέτειας της χώρας αποτελεί η απόφαση για την ΕΡΤ τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε ομιλία του σε εκδήλωση του Iνστιτούτου Ν. Πουλαντζάς στη Θεσσαλονίκη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι «ο τρόπος με τον οποίο μέσα σε μερικές ώρες καταργήθηκε η δημόσια τηλεόραση είναι πρωτοφανής, όχι για "ανεπτυγμένη" ή "ευρωπαϊκή" χώρα, όπως συνηθίσαμε μέχρι τώρα να λέμε, αλλά για οποιαδήποτε κυρίαρχη χώρα στον κόσμο». 

Η δημόσια τηλεόραση κλείνει όταν μια χώρα καταλαμβάνεται ή όταν γίνεται πραξικόπημα, είπε ο κ. Τσίπρας

Ο λαός γνωρίζει, όπως σημείωσε, ότι σε αντίθεση με τα ιδιωτικά κανάλια, στην δημόσια τηλεόραση επιβιώνει ακόμα ως πλαίσιο η τηλεοπτική δεοντολογία «διότι γνωρίζει ότι η προπαγάνδα υπέρ του Μνημονίου διεξάγεται κυρίως μέσω των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών, τα οποία επωφελούνται από το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης».

Οπως είπε ο κ. Τσίπρας, η απόφαση για την ΕΡΤ, σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της μνημονιακής περιπέτειας της χώρας και του λαού μας. «Είμαστε στη φάση του τέλους του Μνημονίου» είπε και κάλεσε το λαό που υποφέρει και χρηματοδοτεί με τρομακτικές στερήσεις έναν σχέδιο που δεν είναι βιώσιμο να σηκώσει κεφάλι. 

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του έθεσε τρία ερωτήματα:

Πρώτον, γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις, Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά δεν διαπραγματεύτηκαν ούτε στο ελάχιστο πάνω σε έναν ομολογημένα αποτυχημένο και καταστροφικό πρόγραμμα;

Δεύτερον, πώς γίνεται και η οικονομική πολιτική της χώρας διαμορφώνεται από ανθρώπους που πέραν πάσης λογικής και κάθε σοβαρής οικονομικής ανάλυσης διακήρυξαν την τυφλή πίστη τους στον Μνημόνιο; 
 
Τρίτον, αν όλοι ξέρουμε το «success story» του Σαμαρά είναι πλέον ένα απελπισμένο και έωλο επικοινωνιακό επιχείρημα, τι έχουμε να κάνουμε από εδώ και εμπρός.

Όπως είπε η έκθεση του ΔΝΤ δεν μας ξαφνιάσει αλλά επιβεβαιώνει πως την εκτίμηση ότι η λιτότητα εν μέσω κρίσης θα καταστρέψει οικονομικά τη χώρα και ότι το πρόγραμμα που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο.