Στην κόψη της ΕΡΤ οι σχέσεις Σαμαρά με Βενιζέλο και Κουβέλη με όλα τα σενάρια να είναι ανοικτά για την εξέλιξη ακόμα μιας κρίσης, ίσως της σοβαρότερης που πλήττει την τρικομματική κυβέρνηση.

Έπειτα από τις αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για την ανάγκη συνάντησης των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το πρωί θα τηλεφωνήσει στους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Σαμαράς θα επικοινωνήσει με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους ώστε να αποφασιστεί συνάντηση της αμέσως επόμενες ημέρες, για να συζητήσουν τα ανοιχτά ζητήματα αλλά και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έπειτα από την ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Περιθώρια μετακίνησης από τις αρχικές θέσεις δεν υπάρχει, καθώς το μήνυμα στους κυβερνητικούς του εταίρους ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω για το ζήτημα της ΕΡΤ ήταν ξεκάθαρο από τον  από το βήμα του Μεγάρου Μουσικής στην εκδήλωση του ΕΒΕΑ. Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε ανυποχώρητος στην απόφασή του για τρίμηνο κλείσιμο της ΕΡΤ και δημιουργία ενός νέου Οργανισμού ο οποίος όπως είπε θα λειτουργήσει κάτω από συνθήκες διαφάνειας. 

Από χθες το φάντασμα των πρόωρων εκλογών, πλανιέται πάνω από την τρικομματική κυβέρνηση με την κυβερνητική συνοχή να δοκιμάζεται για ακόμα μια φορά.

Στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ επικρατεί εκνευρισμός και ανησυχία καθώς τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης δεν γνωρίζουν αν ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, αφού τους χρεώσει την ευθύνη της πτώσης της κυβέρνησης. Οι δημοσκοπήσεις δεν τους δίνουν περιθώρια πρωτοβουλιών καθώς βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο αλλά και μπροστά στο φάσμα της πολιτικής τους εξαφάνισης.  ,

Ήδη, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΔΗΜΑΡ υπάρχει αναβρασμός αλλά και σκληρή κριτική για την στρατηγική της ηγεσίας των δύο κομμάτων που πλέον αμφισβητούνται ανοικτά μετά τις αποκάλυψη ότι Βενιζέλος και Κουβέλης γνώριζαν από την Κυριακή τις προθέσεις της κυβέρνησης και άφησαν να εξελιχθούν τα γεγονότα χωρίς να αντιδράσουν.  

Αν και θα επιχειρηθεί εκτόνωση της έντασης δε είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία αλλά τουλάχιστον θα επιχειρηθεί να βρεθεί μια Σολωμόντεια λύση για να μην φτάσουμε στη ρήξη και στην προσφυγή στις κάλπες.   

Πάντως κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι όπως ξεκαθάρισε  στην ομιλία του στο ΕΒΕΑ ο κ. Σαμαράς το θέμα της ΕΡΤ έχει κλείσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει πίσω την απόφασή του. Στο πλαίσιο αυτό η επικοινωνία και η συνάντηση θα γίνει για να αναζητηθεί εύσχημος τρόπος για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Από την άλλη πλευρά η ομιλία του πρωθυπουργού στο ΕΒΕΑ εκλήφθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ως μήνυμα αλαζονείας και αδιαλλαξίας δημιουργώντας την αίσθηση ότι οι εκλογές είναι κοντά.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά με Βενιζέλο και Κουβέλη θα κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της.

Το σενάριο που διακινείται τις τελευταίες ώρες είναι να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δίνοντας ψήφο ανοχής. Βέβαια αυτό θα σήμαινε αντίστροφη μέτρηση για εκλογές μετά τις Γερμανικές.