current views are: 1

13 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση03:59

Oι ΗΠΑ ανησυχούν και οι Βρυξέλλες «σφυρίζουν» αδιάφορα για το λουκέτο

Η παγκόσμια έκπληξη που προκάλεσε η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να τραβήξει την πρίζα από την ΕΡΤ έδωσε τη θέση της στις ανησυχίες, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, σχετικά με την πορεία της τρικομματικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, με ποικίλες αντιδράσεις να εξακολουθούν να εκφράζουν δυσπιστία για τον τρόπο με τον οποίο γράφτηκαν τίτλοι τέλους στην ελληνική ραδιοτηλεόραση.

Δημοσίευση 03:59’
αρθρο-newpost

Η παγκόσμια έκπληξη που προκάλεσε η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να τραβήξει την πρίζα από την ΕΡΤ έδωσε τη θέση της στις ανησυχίες, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, σχετικά με την πορεία της τρικομματικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, με ποικίλες αντιδράσεις να εξακολουθούν να εκφράζουν δυσπιστία για τον τρόπο με τον οποίο γράφτηκαν τίτλοι τέλους στην ελληνική ραδιοτηλεόραση.

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Η παγκόσμια έκπληξη που προκάλεσε η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να τραβήξει την πρίζα από την ΕΡΤ έδωσε τη θέση της στις ανησυχίες, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, σχετικά με την πορεία της τρικομματικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, με ποικίλες αντιδράσεις να εξακολουθούν να εκφράζουν δυσπιστία για τον τρόπο με τον οποίο γράφτηκαν τίτλοι τέλους στην ελληνική ραδιοτηλεόραση.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν έτυχε θετικής υποδοχής. Αντίθετα, υπάρχουν φόβοι ότι πρόκειται για μία ριψοκίνδυνη κίνηση που προκαλεί αμφιβολίες για την επιβίωση της κυβέρνησης συνεργασίας και κατ’ επέκταση της υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος που έχουν επιβάλει οι δανειστές. 

H JPΜorgan, παρά το ότι υπογράμμισε, σε έκθεσή της, το ρίσκο που εμπεριέχει το λουκέτο στην ΕΡΤ για την κυβέρνηση συνεργασίας, εντούτοις, αναφέρει ότι εάν η ΝΔ βγει αλώβητη από αυτή τη δύσκολη φάση τότε μακροπρόθεσμα θα ενισχυθεί. «Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ελπίζει ότι εάν καταφέρει να εμμείνει στη θέση της για την ΕΡΤ, θα έχει καταφέρει πλήγμα στις πολιτικές αντιστάσεις όσον αφορά στις μελλοντικές αποφάσεις για ζητήματα αποχωρήσεων» επισήμαναν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε αυτό της ρευστότητας, κινείται και το πρακτορείο Reuters που τόνισε ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ, που επέφερε ενδοκυβερνητικές έριδες και κύμα αγανάκτησης, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, διαταράσσουν το θετικό κλίμα απέναντι στη χώρα και το «Grecovery» που έχει διακηρύξει ο Αντώνης Σαμαράς. Οι αναλυτές, σύμφωνα με την αναφορά του πρακτορείου υποστηρίζουν πως η αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ «αποτελεί πιο άμεσο κίνδυνο για την κυβέρνηση από την υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου».

Το πρακτορείο Βloomberg, ανέφερε ότι «Οι κενές οθόνες προκαλούν διαδηλώσεις ενώ το κλείσιμο της ΕΡΤ “δαγκώνει” τον Σαμαρά» κάνοντας εκτενή αναφορά στην αναταραχή σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Αποστάσεις από Κομισιόν

Η αντίδραση των Βρυξελλών, πάντως, είχε μόνο να κάνει με τις αποστάσεις που κράτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι στην απόφαση.

Η Κομισιόν «ένιψε τας χείρας της» λέγοντας ότι έχει λάβει γνώση για την απόφαση των ελληνικών αρχών να κλείσουν την ΕΡΤ, μια απόφαση που έχει ληφθεί με πλήρη αυτονομία. Παράλληλα, τόνισε σε σχετική ανακοίνωση ότι δεν επιδίωξε το κλείσιμο της ΕΡΤ -όπως είχε αρνηθεί και την παρέμβαση στο «ναυάγιο» με ΔΕΠΑ και Gazprom- αλλά ούτε αμφισβητεί την εντολή της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαχείριση του δημόσιου τομέα.

Σε επίπεδο πολιτών σημειώθηκαν αντιδράσεις, στις Βρυξέλλες, η πρωτοβουλία αλληλεγγύης διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ελληνική πρεσβεία, όπως κάτι τέτοιο ήταν προγραμματισμένο και έξω από την αντίστοιχη του Λονδίνου. 

«Καρφιά» από τα ΜΜΕ

Τα διεθνή ΜΜΕ, πάντως, παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή το ζήτημα με μερικά εξ αυτών να δηλώνουν την αλληλεγγύη τους, όπως το βελγικό κανάλι Tele Bruxelles που εξέπεμψε με το λογότυπο της ΕΡΤ και με άλλα να κατακρίνουν σφοδρά την εξέλιξη, εκφράζοντας αμφιβολίες για την πολιτική σταθερότητα. Η γνωστή για τα ιδιαίτερα και αιχμηρά της πρωτοσέλιδα, γαλλική εφημερίδα Liberation κυκλοφορεί σήμερα με μαύρο εξώφυλλο και αναγράφοντας τη φράση «Ελλάδα: Ποιος έκλεισε την τηλεόραση»;

Το BBC έκανε λόγο για «σοκ στην Ελλάδα» από το κλείσιμο της ΕΡΤ, ενώ ο Independent εστιάζει στην πολιτική κρίση, επισημαίνοντας ότι «αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στη διάρκεια ζωής της τρικομματικής κυβέρνησης».


σχετικα αρθρα