current views are: 1

13 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση08:53

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν «απασφαλίσει» και οι… παπανδρεϊκοί επιδιώκουν εκλογές

Για τους λόγους που οι Ρώσοι αποχώρησαν από το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ έχουν γραφτεί πολλά και τίποτε δεν ακούγεται πειστικό.

Δημοσίευση 08:53’
αρθρο-newpost

Για τους λόγους που οι Ρώσοι αποχώρησαν από το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ έχουν γραφτεί πολλά και τίποτε δεν ακούγεται πειστικό.

Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Για τους λόγους που οι Ρώσοι αποχώρησαν από το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ έχουν γραφτεί πολλά και τίποτε δεν ακούγεται πειστικό. Ανεξάρτητα από τους λόγους όμως, που κάποτε θα κληθεί να διερευνήσει ο ιστορικός του μέλλοντος, το ναυάγιο της ΔΕΠΑ δείχνει ότι πάει να γίνει το σημείο καμπής για την κυβέρνηση: Το θετικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων, που είχε ήδη αρχίσει να ξεθωριάζει, τινάχτηκε στον αέρα και ανησυχία μεγάλη δημιουργήθηκε για το πως θα επηρεάσει αυτή η εξέλιξη την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ είχε συζητηθεί το καταφύγιο ύστερης προσφυγής για την κυβέρνηση, για να δώσει τέλος στην ιστορία με τις απολύσεις, που έχει γίνει βραχνάς τους τελευταίους μήνες. Το σενάριο πως θα γίνει αυτό διέρρευσε και γράφτηκε κιόλας, από την real news πριν από δυο βδομάδες. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποφύγει κανείς την εντύπωση, ότι αυτό που τελικά συνέβη δεν υπήρξε προϊόν σχεδιασμού αλλά παράγωγο απελπισίας.

Προτού η Εθνική ή η τρόικα δώσουν τη χαριστική βολή στο κλίμα, ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε τη φυγή προς τα μπρος. Η κίνηση αναδύει στη μνήμη το Ρόναλντ Ρήγκαν και την απεργία των Ελεγκτών Εναερίας Κυκλοφορίας το 1981, που έχασαν όλοι τη δουλειά τους μέσα σε μια ώρα και εδραίωσε τον πρόεδρο στη θέση του, ωστόσο οι διαφορές είναι εκκωφαντικές.

Ο Ρήγκαν είχε σχέδιο και αποκατέστησε τη λειτουργία του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας μέσα σε 24 ώρες, τι σχέδιο ακριβώς έχει μια κυβέρνηση που διαρρέει ότι η ΕΡΤ μπορεί να μείνει κλειστή ως και 3 μήνες;

Είναι πιθανόν σε αυτή την υπόθεση, ο Ρήγκαν να την πατήσει σαν τον Μοντγκόμερι στην επιχείρηση Market Garden στο Άρνεμ, για όσους έχουν δει την κινηματογραφική μεταφορά με τίτλο «a bridge too far», να έβαλε έναν τσαμπουκά παραπάνω από ότι άντεχε. Η τρικομματική είναι εξαιρετικά εύθραυστη και το ΠΑΣΟΚ με την πλάτη στον τοίχο, εξ ου και η σχεδόν πολεμική αντίδραση του.

Βεβαίως ανάλογες συμπεριφορές είχαν επιδείξει οι κυβερνητικοί εταίροι και σε άλλους αιφνιδιασμούς του Σαμαρά στο παρελθόν.

Ωστόσο, αυτή τη φορά το Μαξίμου δεν μπορεί να υπολογίζει με τη συνοχή της κυβέρνησης, ακόμα και αν ο Βενιζέλος αποφασίσει να κάνει την κωλοτούμπα.

Με το ΠΑΣΟΚ στο 4% βαριά, το σύστημα έχει απασφαλίσει και ο Βενιζέλος δεν το ελέγχει. Ο Σκανδαλίδης ασφαλώς δεν του πήρε την άδεια για να ζητήσει από τον Σαμαρά να παραιτηθεί, οι παπανδρεϊκοί θέλουν να προκαλέσουν εκλογές. Η απόφαση ενέχει το ρίσκο, να μετατρέψει ένα πλήγμα στα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης σε μείζονα πολιτική κρίση και η χώρα να βρεθεί σε εκλογές από ατύχημα.

Αν αυτό συμβεί, τότε συμβάντα όπως το ότι μας άφησε η Gazprom στα κρύα του λουτρού θα είναι ευχάριστες καλοκαιρινές αναμνήσεις και η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής δεν θα συγκινεί κανέναν, θα έχουμε πιο τρομακτικά για να ανησυχήσουμε….


σχετικα αρθρα