current views are: 2

13 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση12:54

Σοβαροί «κλυδωνισμοί» στην κυβέρνηση και το ενδεχόμενο των εκλογών

Με την ευθεία απειλή της κάλπης να επικρέμεται πλέον πάνω από την τρικομματική κυβέρνηση ετοιμάζονται για τη νέα συνάντησή τους οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί κ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος  Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης.

Δημοσίευση 12:54’
αρθρο-newpost

Με την ευθεία απειλή της κάλπης να επικρέμεται πλέον πάνω από την τρικομματική κυβέρνηση ετοιμάζονται για τη νέα συνάντησή τους οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί κ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος  Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης.

Γράφει ο Νίκος Τριαντάφυλλος

Με την ευθεία απειλή της κάλπης να επικρέμεται πλέον πάνω από την τρικομματική κυβέρνηση ετοιμάζονται για τη νέα συνάντησή τους οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί κ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος  Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης.

Στις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη λειτουργία της κυβέρνησης, την ΕΡΤ αλλά και το θέμα του ανασχηματισμού.

Το πολιτικό παρασκήνιο έχει πάρει φωτιά και στις κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κομμάτων επικρατεί αναβρασμός και αναταραχή, καθώς στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούν ακόμη και ημερομηνίες για την διεξαγωγή των εκλογών μέσα στον Ιούλιο.

Το κλίμα έντασης πυροδοτούν η αμετακίνητη στάση του Μεγάρου Μαξίμου που δηλώνει με όλους τους τρόπους ότι η απόφαση για το λουκέτο της ΕΡΤ και την επαναλειτουργία της σε νέα βάση είναι οριστική και αμετάκλητη, ενώ δεν κρύβει πλέον τη δυσφορία του για τη στάση των δύο κυβερνητικών εταίρων, αλλά και η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που, υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται, είναι δύσκολο να υποχωρήσουν.

«Το τοπίο, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ξεκαθαρίσει άμεσα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτούς τους όρους» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη που εμφανίζουν τον κ. Αντ. Σαμαρά αποφασισμένο να τραβήξει, αν απαιτηθεί, το σκοινί στα άκρα.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το χθεσινοβραδινό σχόλιο κύκλων του Μαξίμου στο αίτημα των δύο αρχηγών για νέα συνάντηση των τριών ότι είναι «σαν να μην έγινε ποτέ η συνάντηση της Κυριακής».

Ταυτοχρόνως, ωστόσο, το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύει ότι δεν είναι στις προθέσεις Σαμαρά να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και ότι θα δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους δύο εταίρους να επανακαθορίσουν τη στάση τους. Το πρόβλημα, ωστόσο, μοιάζει με γόρδιο δεσμό, καθώς τα δύο κόμματα της τρικομματικής δέχονται ισχυρές εσωτερικές πιέσεις να μην υποχωρήσουν και να επιμείνουν μέχρι τέλους στο αίτημά τους για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Οι σοβαροί κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών έχουν θορυβήσει τους δανειστές που θεωρούν ότι τυχόν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με Βερολίνο και Βρυξέλλες. 


σχετικα αρθρα