Να πάρετε μαζί σας, φεύγοντας από την Ελλάδα, την εικόνα μιας χώρας που μοχθεί να ξεπεράσει την τρέχουσα οικονομική κρίση και ενός φιλόξενου τόπου που εκσυγχρονίζεται και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για ποικίλες προσωπικές και ομαδικές δημιουργικές δραστηριότητες».

Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας προέτρεψε τους προέδρους των Μειζόνων Αμερικανό-Εβραϊκών Οργανώσεων, να στηρίξουν την προσπάθεια της Ελλάδας και να εκμεταλλευτούν τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή. Ιδιαίτερα εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη διεύρυνση της συνεργασίας και τη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ.

Οι πρόεδροι των Αμερικανό-εβραϊκών Οργανώσεων που επισκέφθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο τον κ. Παπούλια, τον άκουσαν με προσοχή να τους διηγείται πώς τα ναζιστικά στρατεύματα αφάνισαν, το 1944, την ακμάζουσα ισραηλιτική κοινότητα των Ιωαννίνων, με πρωτεργάτη, σύμφωνα με τους ιστορικούς, τον τότε αξιωματικό της Βέρμαχτ, Κούρτ Βαλντχάιμ, μετέπειτα γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο Κάρολος Παπούλιας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν ανέχεται κρούσματα αντισημιτισμού και μισαλλοδοξίας και αναφέρθηκε στις προσπάθειες της χώρας μας για ειρήνη στην περιοχή, επικρίνοντας τη στάση της Τουρκίας και τη μη συμμόρφωσή της με τις αρχές της Ε.Ε.

«Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί μια εικονική ενταξιακή διαδικασία στην οποία η Τουρκία θα παίρνει σιγά - σιγά από την Ε.Ε. ο,τι θέλει, χωρίς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της απέναντι στην Ε.Ε».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ελληνική θέση για το Κυπριακό, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, και τάχθηκε υπέρ μιας «βιώσιμης και συνολικής λύσης του Μεσανατολικού και του Παλαιστινιακού ζητήματος που θα βασίζεται στην ύπαρξη δυο ανεξάρτητων κρατών που θα συνυπάρχουν ειρηνικά».

Απαντώντας από την πλευρά των Αμερικανό-Εβραϊκών Οργανώσεων ο Άλαν Σάλλοου, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρόεδρο, τόνισε τα κοινά στοιχεία που ενώνουν τους Ισραηλινούς και τους Έλληνες και εξήγησε για ποιούς λόγους επέλεξαν φέτος, πριν από την ετήσια συνάντησή τους στο Ισραήλ να επισκεφθούν την Ελλάδα. «Επιλέξαμε να επισκεφθούμε την Ελλάδα γιατί είναι πολύ σημαντική χώρα και για να προωθήσουμε τις στενές σχέσεις που υπάρχουν. Θα πάρουμε πολλά, που θα συζητήσουμε στο Ισραήλ, και όταν γυρίσουμε στις χώρες μας, θα μπορούμε να πούμε σε όλους γιατί πρέπει να επισκεφθούν την Ελλάδα και γιατί μπορεί να ενεργήσουν επιχειρηματικά».

Αύριο οι Πρόεδροι των Αμερικανό-Εβραϊκών Οργανώσεων θα συμμετάσχουν σε ημερίδα που διοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών και θα μιλήσουν ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και κορυφαίοι υπουργοί.