Γράφει ο Νίκος Τριαντάφυλλος

Βαρύ θα είναι το κόστος τυχόν άμεσης προσφυγής στις κάλπες καθώς, πέραν της αποσταθεροποίησης που θα προκαλέσει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας, θα οδηγήσει σε παραγραφή των αδικημάτων για την λίστα Λαγκάρντ!

Και αυτό, γιατί αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, αυτές θα είναι οι τρίτες μέσα σε περίπου έναν χρόνο –κάτι που ουσιαστικά θα αφαιρεί το επιχείρημα των συνταγματολόγων ότι η βουλή της μίας ημέρας του Μαίου του 2012 δεν συνυπολογίζεται ως κοινοβουλευτική θητεία.

 Η παράμετρος αυτή, την οποία εσχάτως αναδεικνύουν και κυβερνητικοί  παράγοντες, έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του, η οποία αντιμετωπίζει ως εφιάλτη την πιθανότητα εμπλοκής του ονόματος του ιδίου του κ. Βενιζέλου κατά την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης. Επιπρόσθετα, μια τέτοια εξέλιξη θα βάλει οριστικά στο …χρονοντούλαπο της ιστορίας τις ευθύνες του Γ. Παπανδρέου για την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ώρες, αρκετοί κυβερνητικοί βουλευτές αφήνουν αιχμές για συναδέλφους τους από το ΠΑΣΟΚ που φέρονται να πιέζουν τον κ. Βενιζέλο να αποσύρει τη στήριξή του από την κυβέρνηση με αφορμή τις εξελίξεις στην ΕΡΤ. «Αν ο απώτερος στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να μην αποδοθούν ποτέ ευθύνες για την λίστα Λαγκάρντ, να μην στηθεί ποτέ το Ειδικό Δικαστήριο και να μείνει αυτή η βαριά σκιά πάνω από την πολιτική σκηνή,  τότε θα κριθούν από την κοινωνία» λένε χαρακτηριστικά γαλάζιοι βουλευτές που, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους, αντιμετωπίζουν με δέος μια πιθανή νέα προεκλογική αναμέτρηση, η οποία, πάντως, θα γίνει με λίστα. 

Μάλιστα, ορισμένοι το προχωράνε ακόμα περισσότερο τονίζοντας ότι ακόμα και ο ίδιος ο Βενιζέλος φοβάται τα όσα θα ακουστούν στο ειδικό δικαστήριο και επομένως μια πρόωρη προσφυγή στην κάλπη θα του έλυνε όλα τα προβλήματα.