«Σημείο καμπής» για την Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το θέμα της ΕΡΤ, σύμφωνα με την JP Morgan.

Όπως εκτιμά σε έκθεσή της η επενδυτική τράπεζα η αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ κρύβει κινδύνους που όμως αξίζει να αναλάβει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Το λουκέτο στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό μέσο βρίσκει αντίθετους τους κυβερνητικούς εταίρους ενώ έχει προκαλέσει έντονες κοινωνικές διαμαρτυρίες. Δεν φαίνεται, ωστόσο, να συνιστά πολιτικό ‘ατύχημα’», υποστηρίζει συγκεκριμένα η JP Morgan.

«Η κυβέρνηση πετυχαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, επιδεικνύει προθυμία να θιγούν κάποιες από τις "ιερές αγελάδες" του δημοσίου... ενώ θα μπορούσε να βοηθήσει το βασικό κυβερνητικό κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, να παγιώσει την πολιτική του εξουσία με τρόπο που να επιτρέπει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις», εξηγεί.

Σύμφωνα με την JP Morgan, εάν η κυβέρνηση καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση αυτή, τότε πιθανόν η Νέα Δημοκρατία να βγει ενισχυμένη καθώς θα έχει δείξει την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει με την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

«Ως αποτέλεσμα, η πορεία προς μια ευρύτερη αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα -- αν και συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση-- θα προκαλεί λιγότερο δέος», σημειώνει.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν τη Δευτέρα το απόγευμα, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να δηλώνουν Reuters ότι υπάρχει περιθώριο συνεννόησης ώστε η ΕΡΤ να επαναλειτουργήσει και να μην συρθεί η χώρα σε εκλογές.