Στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα ρίξει το βάρος του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο νέο του ραντεβού που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 15:00

Με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις και το αβέβαιο κλίμα που επικρατεί μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά και το ναυάγιο στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών θα προσπαθήσει να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους του ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο θα χρειαστεί την «ανάσα» που θα επιφέρει έστω και μια πιλοτική μείωση του ΦΠΑ για έξι μήνες.

Η έγκριση της δόσης από το Euro Working Group της Πέμπτης προέρχεται από τις θετικές αναφορές που έκαναν οι τροϊκανοί για την πορεία της οικονομίας και ο Γιάννης Στουρνάρας θα προσπαθήσει να το «εκμεταλλευτεί». Θετικό χαρτί στα χέρια του υπουργού είναι και η επιτυχής αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας η οποία πλέον ανοίγει τον νέο γύρο συζητήσεων περί συγχωνεύσεων των συστημικών τραπεζών.

Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών, θα προσπαθήσει να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της τρόικας για τη μετάθεση του στόχου κατά το ποσό που αναμενόταν να εισπραχθεί από την πώληση της ΔΕΠΑ, αφού σύμφωνα με το μνημόνιο αν η Ελλάδα δεν πιάσει τον στόχο θα αναγκαστεί να προβεί σε περικοπές δαπανών στον Προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα στο τραπέζι θα τεθούν η υστέρηση εσόδων και οι αστοχίες που βλέπει η τρόικα στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό,  η εποπτεία δαπανών, το άνοιγμα επαγγελμάτων, και φυσικά το «καυτό» ζήτημα του δημοσίου το οποίο στοχεύει σε 2.000 απολύσεεις και 12.500 διαθεσιμότητες έως το τέλος του μήνα.

Αναβάλλεται η εκταμίευση της δόσης

Πάντως χθες έγινε γνωστό πως αναβάλλεται η εκταμίευση της δόσης. Παρά το γεγονός ότι το EuroWorking Group ενέκρινε την εκταμίευση, παρουσιάστηκε «τεχνικό ζήτημα» σύμφωνα με πληροφορίες.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, δεν ανησυχεί, επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση σχετίζεται με τη διαδικασία έγκρισης της δόσης από την αρμόδια επιτροπή της γερμανικής Βουλής, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα αποφασίσει στις 19 του μήνα, εκτός απρόοπτου.