Το ζήτημα της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ και της μείωσης του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στη Φρανκφούρτη χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές στον κ. Τρισέ πως όλα αυτά θα αποτελούσαν μία ανακούφιση, αλλά η μόνιμη λύση θα προέλθει από την έκδοση ευρωομολόγου και, κυρίως, από μέτρα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα, εξήγησε στον πρόεδρο της ΕΚΤ πως στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος ύφεσης, ο οποίος περιορίζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων προσαρμογής, όπως και ο φαύλος κύκλος υπερχρέωσης που δημιουργεί επίμονα ελλείμματα, όσο αυξάνεται το χρέος.

"Αυτά είναι τα αδιέξοδα του Μνημονίου, που πρέπει να "σπάσουν" με ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε την πρότασή του για ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής η οποία προβλέπει άμεσα μέτρα ανάκαμψης, έτσι ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης, αλλά και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, καθώς και ιδιωτικοποιήσεων, που θα οδηγήσει στον τερματισμό του φαύλου κύκλου της υπερχρέωσης.

Έμφαση δόθηκε στο πρόβλημα της ρευστότητας που αφορά ιδιαίτερα την ΕΚΤ.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η Ελληνική οικονομία περνά μια ιδιαίτερη περίοδο ασφυξίας, λόγω της περιορισμένης ρευστότητας και συζήτησε με τον κ. Τρισέ τρόπους και ιδέες για να θωρακιστεί η σταθερότητα του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να αυξηθεί η ρευστότητα που φτάνει στην πραγματική οικονομία.

Άλλωστε, το θέμα της ρευστότητας ήταν και στον πυρήνα της ουσιαστικής συζήτησης που έγινε μεταξύ του Προέδρου της ΕΚΤ και του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς κάλεσε τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να διασφαλίσει ότι η παροχή αυτή της Ε.Κ.Τ. θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία, κάτι που, όπως διευκρίνισε, δεν γίνεται μέχρι σήμερα.

Η συνάντηση  του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας  με τον κ. Τρισέ διήρκεσε μία ώρα και διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.

Στην αποστολή της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχαν ο Εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Ιωάννης Μιχελάκης, οι Αναπληρωτές υπεύθυνοι του Τομέα Οικονομίας κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης, ο σύμβουλος του Προέδρου, καθηγητής κ. Ι. Μουρμούρας και ο σύμβουλος του Προέδρου κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης.