Η διοικητική μεταρρύθμιση και η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα εκτός από μνημονιακή ανάγκη αποτελεί και εθνική ανάγκη καθώς η διάρθρωση του κράτους όπως αυτό διαμορφώθηκε από τη Μεταπολίτευση και έπειτα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός αναποτελεσματικού και δαπανηρότατου μηχανισμού. 
 
Από τη στιγμή που η χώρα μπήκε στο μηχανισμό στήριξης της τρόικας μια από τις πιο άμεσες επιταγές των δανειστών μας ήταν η διοικητική μεταρρύθμιση που δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει απολύσεις στο Δημόσιο. Η τρικομματική κυβέρνηση ωστόσο ακόμα και ένα χρόνο μετά τις εκλογές είχε περιοριστεί μόνο σε σχέδια επι χάρτου και σε «μεγάλα» λόγια. 
 
Το «ταμπού» των απολύσεων στο δημόσιο έσπασε έλεγαν κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και έβαζαν στο στόχαστρο επίορκους και «κοπανατζήδες» χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί και εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. 
 
Η αποτυχία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προχωρήσει το σχέδιο κινητικότητας και το σχέδιο αναδιάρθρωσης του δημοσίου σε συνδυασμό με τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για άμεσες απολύσεις οδήγησαν στον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ. Σε μια σπασμωδική απόφαση που προκάλεσε  θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων. 
 
Η κυβέρνηση αποδείχθηκε ανίκανη να ολοκληρώσει και να εφαρμόσει τα μεταρρυθμιστικά σχέδια που δεν προέβλεπαν ισοπεδωτικές κινήσεις και απολύσεις στη λογική των οριζόντιων περικοπών. Η μεταρρύθμιση του δημοσίου θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της ποιότητας μέσω της αντικειμενικής και αξιοκρατικής αξιολόγησης του προσωπικού και να μην κινείται στη λογική του «πονάει κεφάλι - κόβει κεφάλι».
 
Το ξαφνικό λουκέτο στην ΕΡΤ αποδεικνύει περίτρανα την έλλειψη σαφούς και ξεκάθαρου σχεδίου για εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει και να λύσει προβλήματα καθώς και να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της. 
 
Πριν από λίγους μήνες ναυάγησε και ο ενιαίος φόρος ακινήτων που αρχικά είχε αποφασιστεί να αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων από το 2013. Η αδυναμία όμως του υπουργείου Οικονομικών  να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο και δίκαιο φορολογικό σύστημα οδήγησε στην παράταση του ειδικού τέλους και για φέτος και έριξε στις καλένδες τον ενιαίο φόρο. 
 
Ένα χρόνο μετά η κυβέρνηση εξακολουθεί στο δρόμο των υποσχέσεων προς την τρόικα και των ημίμετρων στο θέμα των μεταρρυθμίσεων που τόσο σθεναρά υπερασπίζεται.