current views are: 1

16 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση13:35

ΠΑΣΟΚ: Θορυβήθηκε η Ευρώπη από την ΕΡΤ

“Πλούσια” σε συναντήσεις ήταν η επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, στο Παρίσι στο πλαίσιο του «Φόρουμ Ευρωπαίων Προοδευτικών» που διοργάνωσαν από κοινού το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Ίδρυμα JeanJaurès.

Δημοσίευση 13:35’
αρθρο-newpost

“Πλούσια” σε συναντήσεις ήταν η επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, στο Παρίσι στο πλαίσιο του «Φόρουμ Ευρωπαίων Προοδευτικών» που διοργάνωσαν από κοινού το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Ίδρυμα JeanJaurès.

“Πλούσια” σε συναντήσεις ήταν η επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, στο Παρίσι στο πλαίσιο του «Φόρουμ Ευρωπαίων Προοδευτικών» που διοργάνωσαν από κοινού το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Ίδρυμα JeanJaurès.

Συγκεκριμένα, πολύ χρήσιμη πολιτικά ήταν η συζήτηση που διοργανώθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα ανάμεσα στους σοσιαλιστές ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου, με τη συμμετοχή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος θεωρείται βέβαιο ότι θα υποδειχθεί ως υποψήφιος της ομάδας των ευρωσοσιαλιστών (PES) για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τις επικείμενες ευρωεκλογές. Στη συζήτηση μετείχαν επίσης δύο πολύ γνωστοί Γάλλοι οικονομολόγοι, ο Ντανιέλ Κοέν και ο Ζαν Πισανί-Φέρι.

Από την ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη γενικά και ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου προκύπτει, σύμφωνα με τους σοσιαλιστές ηγέτες, η αποτυχία της κυρίαρχης στην Ευρώπη πολιτικά συντηρητικής και οικονομικά νεοφιλελεύθερης αντίληψης που επενδύει στην εφαρμογή προκυκλικών πολιτικών, δηλαδή άμεσης και γρήγορης μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, ακόμα κι αν μια χώρα βρίσκεται σε συνθήκες ύφεσης, με αποτέλεσμα να προκαλείται ακόμα βαθύτερη ύφεση και να αυξάνει επικίνδυνα η ανεργία.

Αυτό συνέβη στο χαρακτηριστικό παράδειγμα των χωρών που βρίσκονται σε προγράμματος προσαρμογής, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία. Ακόμα τραγικότερη είναι η εικόνα στασιμότητας ή ύφεσης και ανεργίας των νέων που αποτελεί αυτή τη στιγμή το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τη ευρωπαϊκή ήπειρο.

Όλοι οι σοσιαλιστές ηγέτες κινήθηκαν στον ίδιο κοινό παρονομαστή, υποστηρίζοντας ότι η κρίση έχει πάψει πλέον να είναι απλά δημοσιονομική, οικονομική ή ακόμα και αναπτυξιακή και έχει μετατραπεί σε κρίση κοινωνική, πολιτική και θεσμική. Ως εκ τούτου, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη, εναλλακτική, προοδευτική πρόταση, τόσο για τη διαχείριση της συγκυρίας, όσο και για τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται στο θεσμικό οικοδόμημα, τον τρόπο λειτουργίας, αλλά κυρίως στην ίδια την πολιτική αντίληψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο της κλειστής αυτής συζήτησης, ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε την εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα από το 2009 έως σήμερα και επέμενε ιδιαίτερα στην ανάγκη να χρηματοδοτηθούν γενναιόδωρα άμεσες δράσεις για την ανάσχεση της ανεργίας και ιδίως της ανεργίας των νέων. Οι δράσεις αυτές όμως δεν μπορεί να είναι μόνο δράσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και δράσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών με αφορμή τη γνωστή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς και για τις θέσεις της σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος και ιδίως για τη διαμόρφωση του β΄ προγράμματος που είναι αυτό που ισχύει.

Βασική πολιτική συμφωνία όλων των σοσιαλιστικών κομμάτων του ευρωπαϊκού νότου είναι ότι δεν μπορούν να ληφθούν φυσικά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία. Αντιθέτως, η έμφαση πρέπει να δοθεί στην κοινωνική και την υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας. Αυτό προϋποθέτει βεβαίως ουσιαστική στήριξη του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος μέσα από την Τραπεζική Ένωση, ώστε να πάψει η καταλυτική για τη συνοχή της Ευρώπης ανισότητα στα επιτόκια δανεισμού κρατών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Αυτό αποτελεί και τον πυρήνα του ευρωπαϊκού προβλήματος, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, γιατί έτσι αναπαράγονται οι ανισότητες και μεταφέρονται συνεχώς πλεονάσματα και πλεονεκτήματα στις χώρες του σκληρού πυρήνα του ευρώ και ιδίως στη Γερμανία.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους ομολόγους του και για το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής και την άνοδο ενός απροκάλυπτα φιλοναζιστικού και ρατσιστικού μορφώματος στην Ελλάδα, κάτι που έχει πλέον καταστεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως γίνεται σαφές λόγω του έντονου ενδιαφέροντος που υπάρχει παντού για το ζήτημα αυτό.

Η απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ θορύβησε την Ευρώπη

Η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να διακόψει άμεσα τη λειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα και να διαλύσει τον σχετικό φορέα χωρίς να έχει παρουσιαστεί και έχει εγκριθεί από τη Βουλή διάδοχο σχήμα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνητικών του εταίρων και χωρίς να υπάρχει στο θέμα αυτό κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θορύβησε το σύνολο των συνομιλητών του κ. Βενιζέλου στο Παρίσι, αρχής γενομένης από τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Αρό, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Χανς Σβόμποντα, αλλά και τους ομολόγους του σοσιαλιστές ηγέτες από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα και τη θέση του ΠΑΣΟΚ, η οποία είναι απολύτως σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές θεσμικές και πολιτικές αντιλήψεις γύρω από τα θέματα αυτά, αλλά και με τη γραμμή που έχουν οι Ευρωπαίοι Προοδευτικοί για τους θεσμούς


σχετικα αρθρα