Έχοντας στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ο Αντώνης Σαμαράς, περιμένει στις 19:30 σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, για την πιο κρίσιμη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, στους δώδεκα μήνες που λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση.

Από το Ναύπλιο ο πρωθυπουργός διαμήνυσε στους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους ότι δεν είναι διατεθειμένος να εγκλωβιστεί σε «διλήμματα εκλογών», λέγοντας χαρακτηριστικά «ας μη κουράζονται». «Κανείς δεν θέλει έκτακτες εκλογές» πρόσθεσε και πετώντας την μπάλα στο γήπεδο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, σημείωσε ότι «το πραγματικό δίλημμα είναι ποιος θα χρεωθεί το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων. Εμείς πάντως σίγουρα δεν θα το χρεωθούμε».

Παράλληλα, προκειμένου να θέσει τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη προ των ευθυνών τους, τόνισε ότι «όποιος το χρεωθεί θα το μετανιώσει», υπενθυμίζοντας πως με αφορμή την ΕΡΤ, ο ελληνικός λαός θέλει τολμηρές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που «κανείς δεν έχει δικαίωμα να τις μπλοκάρει». Μάλιστα ο κ. Σαμαράς έγινε και πιο σκληρός, απευθύνοντας το ερώτημα ποιος θα χρεωθεί τυχόν αστάθεια και θα πάρει στις πλάτες του το βάρος για τη διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας.

Στην ουσία το διακύβευμα που θέτει το Μέγαρο Μαξίμου είναι «πάμε τη χώρα μπροστά με τολμηρές αλλαγές και με κάθαρση κάθε εστίας διαφθοράς ή γυρνάμε στο παλιό, επιλέγοντας εκλογές;». Άλλωστε και στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας η πλειοψηφία των πολιτών λέει όχι σε πρόωρες κάλπες.

Σε επίπεδο κινήσεων πάντως, για να αρθεί το αδιέξοδο, ο πρωθυπουργός έκανε ήδη μισό βήμα πίσω, προτείνοντας σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να ανοίξει η ΕΡΤ από διακομματική επιτροπή μέχρι να ετοιμαστεί η νέα εταιρεία και είναι πλέον σειρά των δύο μικρότερων κομμάτων να κάνουν και αυτά μισό βήμα πίσω, ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα.

Επίσης, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης θα πρέπει να δώσουν σήμερα μια πειστική πρόταση και να μην μείνουν μόνο σε επίπεδο καταγγελιών για την ΕΡΤ και για το που θα βρεθούν οι 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι, όπως συμφώνησαν και οι ίδιοι για να απολυθούν από το Δημόσιο. Έτσι κι αλλιώς, όπως φάνηκε και από το μπαράζ δηλώσεων των μελών του υπουργικού συμβουλίου, τα ζητήματα που έχει ανοικτά η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή και θα πρέπει να προχωρήσουν, δεν έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της ΕΡΤ, αλλά με την έξοδο από την κρίση και τη σωτηρία της χώρας.

Στο κλίμα αυτό ήρθε να προστεθεί και η Ευρωπαϊκή στήριξη στις επιλογές Σαμαρά, που εκφράστηκε με το τηλεφώνημα της Άγκελα Μέρκελ στον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται και άλλες δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών, υπέρ του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να γίνει και κάποια κίνηση από την πλευρά της τρόικας, που θα έχει να κάνει με αποδοχή αιτημάτων που έχει θέσει η ελληνική πλευρά, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.