Το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στη συγκυβέρνηση επισημαίνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης ενώπιον με κεντρικό θέμα τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Ο πρωθυπουργός θερίζει καταιγίδες» γράφει η συντάκτρια της γαλλικής Liberation για τις εξελίξεις στην Αθήνα, λέγοντας πως το κλείσιμο της ΕΡΤ «σοκάρει την κυβέρνηση στην καρδιά της αλλά και την Ευρώπη».

Η συνάντηση των τριών εταίρων τη Δευτέρα αναφέρεται ως «κρίσιμη» για το μέλλον της ελληνικής συγκυβέρνησης αλλά και κατ' επέκταση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος. Το κλείσιμο της ΕΡΤ «έχει εξοργίσει τους δύο μικρότερους εταίρους της κυβέρνησης», γράφει η Les Echos, ένταση την οποία η συνάντηση στοχεύει να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση.

«Εάν στη συνάντηση δεν υπάρξει συμφωνία για το μέλλον της ΕΡΤ, το αμφιλεγόμενο κλείσιμό της μπορεί να οδηγήσει σε ρήγμα τη συγκυβέρνηση, με πιθανώς καταστροφικές συνέπειες για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» γράφει από την πλευρά του το γερμανικό Spiegel.

Στο ίδιο πνεύμα περιγράφει και η γερμανική FAZ τη συνάντηση: «Χωρίς σύγκλιση, η κυβέρνηση μπορεί να καταρρεύσει και να γίνουν πρόωρες εκλογές, κάτι που με μεγάλη πιθανότητα θα βάλει σε κίνδυνο το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης».

Οι αρχηγοί των τριών κομμάτων «συναντώνται προσπαθώντας να σώσουν την κυβέρνηση», τιτλοφορούν το κείμενό τους οι αμερικανικοί New York Times.

«Ο όλο και πιο εύθραυστος συνασπισμός» γράφουν, βρίσκεται εκ των πραγμάτων υπό μεγάλη πίεση να φτάσει σε συμβιβασμό καθώς «πρόωρες εκλογές θα εκτροχίαζαν τις μεταρρυθμίσεις και σχεδόν σίγουρα θα πάγωναν την εκταμίευση των δόσεων».

Νew York Times: «Πάγωμα» δανείων σε περίπτωση εκλογών στην Ελλάδα

Οι New York Times στη διαδικτυακή τους έκδοση με τίτλο: «Οι Έλληνες ηγέτες συναντώνται σε μία προσπάθεια να σώσουν την κυβέρνηση» αναφέρονται αναλυτικά σε ένα... ιδαίτερα νοσηρό σενάριο για την Ελλάδα. «Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα θα εκτροχιάσουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και σχεδόν σίγουρα θα παγώσουν τα δάνεια διάσωσης».

Οι New York Times σημειώνουν ότι είναι  «εύθραυστη» η  κυβέρνηση και «οι ηγέτες της συναντώνται για να κλείσουν το ρήγμα που προήλθε από το κλείσιμο της ΕΡΤ και που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, σε περίπτωση που δε βρεθεί συμβιβαστική λύση».

Στο άρθρο τους οι NYT κάνουν ιδαίτερη μνεία και στη χθεσινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Ναύπλιο, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΔΗΜΑΡ. «Η διαφωνία των εταίρων κλιμακώθηκε το Σαββατοκύριακο, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, υπερασπίστηκε την απόφασή του να κλείσει την ΕΡΤ και είπε ότι "το δίλημμα δεν είναι ποιος θα προκαλέσει εκλογές, γιατί κανείς δεν τις θέλει, το δίλημμα είναι ποιος θα είναι υπεύθυνος για την παρεμπόδιση των μεταρρυθμίσεων"» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, ξεκάθαρο μήνυμα προς τους κυβερνητικούς του εταίρους έστειλε την Κυριακή ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στο προσυνέδριο της Ν.Δ. στο Ναύπλιο. «Κανείς δεν θα μας εγκλωβίσει σε έκτακτες εκλογές. Άλλοι να προσέχουν. Όποιος χρεωθεί τις έκτακτες εκλογές θα το μετανιώσει. Και αυτοί δεν θα είμαστε εμείς. Εμείς κάναμε προτάσεις απεμπλοκής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς και παράλληλα είπε ότι θα πρέπει να μας απαντήσουν ποιος θα πάρει το τεράστιο βάρος της διακοπής της χρηματοδότησης της χώρας, αν προκηρυχθούν τώρα εκλογές.