24 ώρες πριν από την καθοριστική συνάντηση για το μέλλον της τρικομματικής ο Αντώνης Σαμαράς δέχτηκε ένα σημαντικό τηλεφώνημα, όπως αποκάλυψε το newpost.gr. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν η Άγκελα Μέρκελ, η οποία του εξέφρασε την στήριξη και το σεβασμό της για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά και τις επιτυχίες που αυτή ήδη έχει σημειώσει. 

Το τηλεφώνημα Μέρκελ κλείνει ένα κενό που επιτρέπει στον Πρωθυπουργό να είναι αμετακίνητος στις θέσεις του, στην αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Γιατί αν κάτι αιφνιδίασε το Μαξίμου στην ιστορία της ΕΡΤ ήταν η σφοδρότητα της αντίδρασης για το θέμα αυτό από το εξωτερικό της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης.

Μόλις δύο ημέρες  πριν, ο εκπρόσωπος της κυρίας Μέρκελ είχε επιχειρήσει να αποστασιοποιηθεί  πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας δύο πράγματα:

Ότι δεν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά για το θέμα της ΕΡΤ, αλλά και ότι η απόφαση να κλείσει η ΕΡΤ είναι αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και αν εντάσσεται στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων για κατάργηση θέσεων στον δημόσιο τομέα: «το μέτρο δεν συζητήθηκε με τη γερμανική κυβέρνηση και την τρόικα, αλλά ελήφθη από την ελληνική κυβέρνηση», είχε πει τότε ο Στέφαν Ζάιμπερτ.

Σε καμία περίπτωση η γερμανική κυβέρνηση δεν έσπευσε να υπερασπιστεί τον κ. Σαμαρά, από επιθέσεις κορυφαίων γερμανών πολιτικών όπως ο υποψήφιος καγκελάριος της σοσιαλδημοκρατίας Σταϊνμπρουκ, ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση να κλείσει η ΕΡΤ συνιστά απειλή για τη δημοκρατία 

Εύλογα δημιουργήθηκε τότε στο Μέγαρο Μαξίμου η εντύπωση, ότι βρίσκονται και στην Ευρώπη χωρίς συμμάχους, όπως και στο εσωτερικό. Είναι σαφές ωστόσο, πως από τη στιγμή που καταλάγιασε ο θόρυβος για την ΕΡΤ στα γερμανικά μέσα, η επανεξέταση της στάσης έγινε μονόδρομος για το Βερολίνο, όπου πρυτάνευσε η λογική, ότι ο Σαμαράς είναι ότι πιο αξιόπιστο υπάρχει στην Αθήνα και ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ σημαίνει 2.000 απολύσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Ελλάδα απέναντι στην τρόικα.

Το πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα το ξέρουν άριστα στο επιτελείο της Μέρκελ, και το ότι υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών (που απειλούν την προεκλογική ηρεμία της καγκελαρίου) το ξέρουν και τους ανησυχεί. Ωστόσο η κ. Μέρκελ έχει επενδύσει πολύ στον κ. Σαμαρά, ως παράδειγμα επιτυχημένης εφαρμογής της πολιτικής λιτότητας σε μια πολύ δύσκολη χώρα, για να τον αδειάσει χωρίς κόστος.

Έτσι ήρθε το τηλεφώνημα της Κυριακής, ένα σαφές μήνυμα στήριξης ακόμα και στο θέμα της ΕΡΤ, σημασία έχει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις. Όπως άλλωστε τονίζεται στην ανακοίνωση της καγκελαρίας για το τηλεφώνημα, «τώρα είναι αποφασιστικής σημασίας, προκειμένου να συνεχίσει σε αυτή την επιτυχημένη πορεία, να εφαρμοστούν όλες οι συμφωνίες με την Τρόικα, ως προς τη αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης».

Και έχει σημασία, ότι ο Ζάιμπερτ είχε εντολές, να δημοσιοποιήσει την στήριξη της γερμανίδας καγκελαρίου στον έλληνα Πρωθυπουργό, συνήθως δεν ανακοινώνει τέτοια τηλεφωνήματα, αυτό το ανέβασε και στο twitter, μπας και το χάσει κανείς.

Στο μπρα ντε φερ που θα παιχτεί αύριο στο Μαξίμου ο κ. Σαμαράς θα έχει την στήριξη της κ. Μέρκελ, η οποία ξέρει πάρα πολύ καλά, ότι έτσι τον διευκολύνει να μην κάνει ούτε βήμα πίσω και πιθανόν έτσι να μεγιστοποιεί και τον κίνδυνο ατυχήματος. Η σωστή ανάγνωση είναι, ότι θα τον στηρίξει, αν χρειαστεί και στην προεκλογική περίοδο…