Με πρόταση για αλλαγή πρωθυπουργού ενδέχεται να προσέλθουν στη βραδινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, μια κίνηση που αναμένεται να αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Στο Μέγαρο Μαξίμου καταφθάνουν πληροφορίες ότι κέντρα, εντός και εκτός της χώρας, θέλουν να αποχωρήσει ο Αντώνης Σαμαράς από την καρέκλα του πρωθυπουργού.

Στα στρατηγεία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, επικρατεί η άποψη, ότι η τρικομματική κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει την πορεία της, αλλά με άλλον Πρωθυπουργό, εάν ο Αντ. Σαμαράς δεν αλλάξει ρότα και δεν υποχωρήσει.

Ο Πρωθυπουργός όμως δεν υποχωρεί και εμφανίζεται αποφασισμένος να φθάσει μέχρι τέλους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. «Η τώρα ή ποτέ» λέει σε όλους τους τόνους, δείχνοντας ότι μέλημά του είναι να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι πλήρως ενήμεροι για τις παρασκηνιακές κινήσεις και τις συζητήσεις που γίνονται σε διάφορα κέντρα για το αίτημα περί αλλαγής πρωθυπουργού.

Το ζήτημα είναι πως θα αντιδράσει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς και ποιες κινήσεις θα κάνει στην πολιτική σκακιέρα ώστε να αρθεί το κυβερνητικό αδιέξοδο.

Ο κ. Σαμαράς τις τελευταίες ώρες έχει δεχθεί αρκετά τηλεφωνήματα συμπαράστασης από ευρωπαίους ηγέτες με πιο χαρακτηριστική την κίνηση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία το απόγευμα της Κυριακής επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό για να εκφράσει τη στήριξή της και να σημειώσει ουσιαστικά ότι δεν επιθυμεί ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης στην Ελλάδα.

Η κίνηση της γερμανίδας Καγκελαρίου, ήρθε σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία πυκνώνουν τα σενάρια για αλλαγή πρωθυπουργού, ενώ χθες το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση για να δηλώσει ότι δεν προδίδει τον Αντ. Σαμαρά.

Το παρασκήνιο οργιάζει και θυμίζει σε πολλά σημεία, το Νοέμβριο του 2011, όταν όλοι αναζητούσαν τον διάδοχο του Γιώργου Παπανδρέου.