current views are: 1

17 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση13:49

Ανασχηματισμός και επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας

Την ερχόμενη Τετάρτη θα συναντηθούν εκ νέου οι πολιτικοί αρχηγοί, προκειμένου να συζητήσουν για το κρίσιμο ζήτημα της ΕΡΤ αλλά και την κυβερνητική λειτουργία.

Δημοσίευση 13:49’
αρθρο-newpost

Την ερχόμενη Τετάρτη θα συναντηθούν εκ νέου οι πολιτικοί αρχηγοί, προκειμένου να συζητήσουν για το κρίσιμο ζήτημα της ΕΡΤ αλλά και την κυβερνητική λειτουργία.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα συναντηθούν εκ νέου οι πολιτικοί αρχηγοί, προκειμένου να συζητήσουν για το κρίσιμο ζήτημα της ΕΡΤ αλλά και την κυβερνητική λειτουργία.

Στη συνάντηση, οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν στην ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας αλλά και στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης επανέλαβαν στον πρωθυπουργό για ακόμη μία φορά την πρόθεσή τους να λειτουργήσει άμεσα η ΕΡΤ και τον κάλεσαν να μελετήσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που στην ουσία επαναφέρει την ΕΡΤ σε καθεστώς λειτουργίας ως είχε μέχρι τώρα με ορίζοντα τη δημιουργία του νέου φορέα.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός προσήλθε στη συνάντηση με πρόταση εννέα σημείων.

H βελτιωμένη πρόταση του πρωθυπουργού περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον διορισμό προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής η οποία θα αναλάβει να προχωρήσει στην πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού δημοσιογράφων και τεχνικού προσωπικού με στόχο την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι η παλιά ΕΡΤ έχει τελειώσει και ότι αυτό που θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες από τους συναρμόδιους υπουργούς κκ Στουρνάρα και Κεδίκογλου είναι η ανάθεση σε ραδιοτηλεοπτικό φορέα να λειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ και μέχρι τη μετάβαση στο νέο φορέα.

Παράλληλα θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο μεταβατικός φορέας.

Αναλυτικά η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά στους κυβερνητικούς εταίρους:

– Να συγκροτηθεί προσωρινή Διακομματική Διοικούσα Επιτροπή για τη λειτουργία της ΕΡΤ με τυπική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

– Η Επιτροπή α) να αναλάβει άμεσα τις διαδικασίες για πρόσληψη προσωπικού που είναι απαραίτητο για τη προσωρινή λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, β) να αναλάβει την κατάρτιση προσωρινού προγράμματος και τη παρακολούθηση της εφαρμογής του ενώ η θητεία της θα ολοκληρωθεί με την ίδρυση του νέου φορέα.

–  Να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νέα ραδιοτηλεόραση και να καλυφθούν μέσω ΑΣΕΠ οι θέσεις όπου απαιτείται σε φορείς του Δημοσίου.

– Να αναζητηθεί αξιόπιστος στρατηγικός σύμβουλος είτε από το BBC είτε από άλλο γνωστό Οργανισμό για τεχνογνωσία.

– Να οριστεί ειδικός υφυπουργός με αρμοδιότητα αυτή την υπόθεση χωρίς να παραμεριστεί ο ρόλος του κυβερνητικού εκπροσώπου.

– Να γίνει συζήτηση για τη στρατηγική και τον αριθμό των εργαζομένων του νέου Οργανισμού.

– Να γίνει ανασχηματισμός της κυβέρνησης μετά το συνέδριο της ΝΔ.

– Να συζητηθεί ένα γενικότερο πλάνο για καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης.

– Να συζητηθεί η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.

Ταυτόχρονα, πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, προσήλθε στη σύσκεψη με πρόταση για συγκεκριμένες αποχωρήσεις 2.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο, αλλά όχι από την ΕΡΤ.

Νωρίτερα, πρώτος το κατώφλι του Μαξίμου πέρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ακολούθησαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.


σχετικα αρθρα