Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

«Κλειδί» για να ανοίξει η πόρτα από το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις σχέσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων με αφορμή την ΕΡΤ, αποδείχθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας - όπως από την πρώτη στιγμή είχε γράψει το newpost. Διχογνωμία ωστόσο υπάρχει, αν το κλειδί αυτό άνοιξε και το λουκέτο που είχε βάλει στον κρατικό Ραδιοτηλεοπτικό φορέα, μέχρι την ίδρυση του νέου Δημόσιου Οργανισμού, η κοινή υπουργική απόφαση της περασμένης Τρίτης.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, τόσο η ίδια η απόφαση του ΣτΕ που παίρνει πίσω το «μαύρο» στην ΕΡΤ, όσο και οι διευκρινίσεις που έκανε ο πρόεδρός του, Κ. Μενουδάκος, ορίζουν ξεκάθαρα ότι η παλιά εταιρία έχει καταργηθεί, οι υπάλληλοί της είναι απολυμένοι και πως ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός θα πρέπει να οργανώσουν την συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων, από δημόσιο φορέα, χωρίς όμως αυτός να είναι η παλιά ΕΡΤ, μέχρι να συσταθεί ο νέος φορέας.

Από την πλευρά τους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, μετά τη χθεσινή Σύσκεψη των αρχηγών, διατηρούσαν επιφυλάξεις και εκτιμούσαν ότι η ΕΡΤ θα πρέπει να λειτουργήσει ως έχει, μέχρι την οργάνωση του νέου δημόσιου φορέα.

Τις απαντήσεις και τις διευκρινήσεις πάντως για την επόμενη μέρα λειτουργίας του «δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα για το χρονικό διάστημα εως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του ΣτΕ, θα τις δώσει το υπουργείο Οικονομικών που έχει επιφορτιστεί να φέρει εις πέρας το συγκεκριμένο εγχείρημα.

«Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να ερμηνεύσει σωστά την απόφαση», δήλωσε από την Ιπποκράτους αμέσως μετά τη σύσκεψη ο Ευάγγελος Βενιζέλος, «Ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του την απόφαση του ΣτΕ, αυτή πρέπει να εφαρμοστεί», είπε από την Αγίου Κωνσταντίνου ο Φώτης Κουβέλης.

Οι τελικές αποφάσεις πάντως για την ΕΡΤ, αλλά και τα υπόλοιπα θέματα λειτουργίας της κυβέρνησης που τέθηκαν στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη, θα συζητηθούν με βάση τα νέα δεδομένα, αύριο σε νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός είχε προσέλθει στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, με μια δέσμη εννέα σημείων για απεμπλοκή από το αδιέξοδο, μεταξύ των οποίων ήταν συγκεκριμένες προτάσεις για τη λειτουργία του μεταβατικού φορέα, με τη συγκρότηση προσωρινής Διακομματικής Διοικούσας Επιτροπής που θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες μέχρι την ίδρυση του νέου φορέα, τον ορισμό υφυπουργού αρμόδιου για την αναδιάρθρωση αυτή, ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά το Συνέδριο της ΝΔ, συζήτηση ενός γενικότερου πλάνου για τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης και επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.

Σε πολιτικό επίπεδο, επί της ουσίας, ο Αντώνης Σαμαράς, πέρασε το συγκεκριμένο κάβο, χωρίς να υποχωρήσει από τη δήλωσή που έκανε την Παρασκευή, με τα τρία σημεία προς τους πολιτικούς αρχηγούς για να δοθεί λύση στο θέμα της ΕΡΤ και κατ΄ επέκταση στο κυβερνητικό αδιέξοδο, ενώ οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, που διαμήνυαν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι δεν έκαναν βήμα πίσω από τη θέση τους για συνέχιση της λειτουργίας της σημερινής ΕΡΤ, αναλώθηκαν σε δηλώσεις για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, αφού τα υπόλοιπα ξεκαθαρίστηκαν από το ΣτΕ.

Επίσης οι αποφάσεις της χθεσινής σύσκεψης, απομάκρυναν όπως φαίνεται και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ ελαχιστοποιήθηκαν και οι πιθανότητες πολιτικού «ατυχήματος» τουλάχιστον από το θέμα της ΕΡΤ, που θα έβαζαν τη χώρα σε νέες περιπέτειες.

Παράλληλα η αποφασιστικότητα που έδειξε η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα, αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη και για την προώθηση των επόμενων μεταρρυθμίσεων.