Στην ανακοίνωση του τουρκικού  Υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή την έναρξη του δευτέρου γύρου επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων στο οικόπεδο 12, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, «απάντησε» ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας, αφήνοτας αιχμές για την Άγκυρα.

«H Κυπριακή Δημοκρατία, ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, προχωρά στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Δικαιώματα που κατοχυρώνονται απόλυτα από το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και αναγνωρίζονται από το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας, με μοναδική εξαίρεση την Τουρκία» επισήμανε.

«Δυστυχώς, η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή την έναρξη του δευτέρου γύρου επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων στο οικόπεδο 12 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι απειλές περί λύσης δύο κρατών γεννούν σοβαρές αμφιβολίες ως προς τις προθέσεις της Τουρκίας να συμβάλει σε συνολική και αμοιβαία συμπεφωνημένη λύση του Κυπριακού, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε ο κ. Κούτρας.

«Η Ελλάδα επιβεβαιώνει την στήριξή της στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη λύσης διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας και στέκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα χορήγησης αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ της» κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.