Γράφει ο Νίκος Τριαντάφυλλος

Σε ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και μια νέα βάση προγραμματικού πλαισίου θα επιχειρήσουν να συμφωνήσουν  οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί κ. Αντ. Σαμαράς, Ευαγγ. Βενιζέλος και Φωτ. Κουβέλης το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από την αυριανή, νέα συνάντησή τους.

Με το δέος που ως φαίνεται προκαλεί το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στις κάλπες, ο πρωθυπουργός και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, επέλεξαν, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, να στρίψουν το «τιμόνι» για να μην πέσει το... κυβερνητικό σκάφος στα βράχια. Η φουρτούνα, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν έχει κοπάσει και οι πολιτικοί αρχηγοί φέρονται να έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτά που τους χωρίζουν είναι πλέον περισσότερα από εκείνα που τους ενώνουν.

Παρά ταύτα, θα επιχειρήσουν να επουλώσουν, κατά το δυνατόν, το βαθύ τραύμα και να κερδίσουν χρόνο, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι εφεξής, η κυβερνητική σταθερότητα θα κινδυνεύει ακόμη και για... ψύλλου πήδημα!

Στη σκιά των εξελίξεων γύρω από την υπόθεση της ΕΡΤ – η οποία, σημειωτέον παραμένει σε επικίνδυνη εκκρεμότητα – οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν χθες να καταβάλλουν προσπάθεια προκειμένου να καταλήξουν σε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης.

Το πρώτο βήμα έγινε με την αποδοχή από τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, σειράς απαιτήσεων εκ μέρους των δύο κυβερνητικών εταίρων, όπως τον ανασχηματισμό στις αρχές Ιουλίου, την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας του περασμένου έτους και μιας καλύτερης και πιο συνεκτικής και συλλογικής λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος.

Ενδεικτικό των κυβερνητικών προθέσεων είναι το γεγονός ότι στην πρόταση εννέα σημείων του κ. Σαμαρά παραχωρείται ουσιαστικά ο έλεγχος της διαδικασίας συγκρότησης του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, με τον εκ μέρους τους ορισμό νέου αρμόδιου υφυπουργού.

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, με την είσοδο στην κυβέρνηση πολιτικών προσώπων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, θα γίνει αμέσως μετά το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στα τέλη Ιουνίου. Στη χθεσινή συνάντηση, δεν έγινε συζήτηση για πρόσωπα, ούτε για το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση σε ρόλο αντιπροέδρων των αρχηγών των δύο κομμάτων, αν και όλα δείχνουν, ότι το σενάριο αυτό δεν είναι ισχυρό.

Ο δυσκολότερος κάβος που έχουν να διαβούν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί είναι η επικαιροποίηση του κυβερνητικού προγράμματος καθώς στη διαδικασία αυτή θα αναδειχθούν με ένταση οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των τριών κομμάτων, οι οποίες άρχισαν να εκδηλώνονται με ένταση μετά την υπερψήφιση του κορμού των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας.

Για παράδειγμα, το ζήτημα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, το οποίο χθες ο κ. Σαμαράς ανέδειξε ως αιχμή του κυβερνητικού έργο το επόμενο διάστημα, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει διχογνωμίες.

Ήδη, ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στην προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, ενώ και οι δύο εταίροι προτίθενται να πιέσουν ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ιεραρχηθούν με σαφήνεια και να συμφωνηθούν προκαταβολικά οι επικείμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες.