current views are: 1

18 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση11:44

Κομισιόν: Η Ελλάδα να σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ

Την ανάγκη σεβασμού της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ και της κοινοτικής νομοθεσίας για τις απολύσεις ζήτησε από την ελληνική πλευρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Δημοσίευση 11:44’
αρθρο-newpost

Την ανάγκη σεβασμού της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ και της κοινοτικής νομοθεσίας για τις απολύσεις ζήτησε από την ελληνική πλευρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Την ανάγκη σεβασμού της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ και της κοινοτικής νομοθεσίας για τις απολύσεις ζήτησε από την ελληνική πλευρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο εκπρόσωπος Τύπου, Ολιβιέ Μπαγί, επανέλαβε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι αρμόδια να σχολιάσει τη διαχείριση των δημόσιων ΜΜΕ στα κράτη- μέλη. Τόνισε, ωστόσο, ότι η Επιτροπή αναμένει από τις ελληνικές Αρχές να σεβαστούν την απόφαση του ΣτΕ και να ακολουθηθούν νόμιμες διαδικασίες. «Έχουν προταθεί εναλλακτικές λύσεις για την επαναλειτουργία της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τώρα οι ελληνικές Αρχές πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν, σεβόμενες το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο» ανέφερε ο Ολιβιέ Μπαγί.

Εξάλλου, ερωτηθείς αν η τρόικα ζήτησε εμμέσως το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο Ολιβιέ Μπαγί απάντησε ότι ούτε η Επιτροπή, ούτε η τρόικα ζήτησαν ή υπονόησαν το κλείσιμο κανενός δημόσιου οργανισμού και, ειδικότερα, το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Ο Ολιβιέ Μπαγί επανέλαβε ότι η Επιτροπή πληροφορήθηκε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διακόψει τη λειτουργία της ΕΡΤ την ημέρα που ανακοινώθηκε δημόσια από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Όπως είπε ο Ολιβιέ Μπαγί, οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευτεί να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό δημόσιο και πρέπει να παρουσιάσουν εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά τις απολύσεις και τα χρονοδιαγράμματα. «Είναι απόφαση που θα λάβουν αυτόνομα οι ελληνικές Αρχές» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής. Σημείωσε, επίσης, ότι το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας προβλέπει τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, με στόχο την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του και σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το κλείσιμο, τη συγχώνευση ή τη συρρίκνωση ορισμένων κρατικών οργανισμών.

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η απόφαση για τη συρρίκνωση της ΕΡΤ είχε ανακοινωθεί το 2011. «Η Επιτροπή δεν ζήτησε το κλείσιμο της ΕΡΤ και αυτό αποδεικνύεται στη σχετική αναφορά στο Μνημόνιο, πέμπτη αξιολόγηση, σελίδα 45, όπου γίνεται λόγος για “συρρίκνωση” και όχι για “κλείσιμο” της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» κατέληξε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


σχετικα αρθρα