current views are: 1

19 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση03:50

«Ήθελαν να πετάξουν την Ελλάδα σαν ένα κομμάτι χαρτί»

Την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει καταβάλει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και τέως πρόεδρος του Εurogroup Zαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Δημοσίευση 03:50’
αρθρο-newpost

Την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει καταβάλει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και τέως πρόεδρος του Εurogroup Zαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει καταβάλει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής εξέφρασε σε συνέντευξή του στους «Νέους Φακέλους» του ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και τέως πρόεδρος του Εurogroup Zαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Στη συνέντευξή του, ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει απομακρυνθεί και ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους της και θα ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης το 2014, χαιρέτισε τις προσπάθειες των ελλήνων πολιτών τονίζοντας ότι επέδειξαν εντυπωσιακό κουράγιο, και αποκάλυψε ότι η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από το ενιαίο νόμισμα με τον ίδιο να φτάνει στο σημείο να απειλήσει με παραίτηση για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτό.

«Οτιδήποτε έκανα, ήταν για να πείσω τους άλλους να απομακρυνθούν από το εγκληματικό εγχείρημα να πετάξουν την Ελλάδα σαν ένα κομμάτι χαρτί, σαν το τίποτα. Η Ελλάδα δεν είναι το τίποτα. Η Ελλάδα είναι στην καρδιά μου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την πρόσφατη απολογιστική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αναφέρει ότι έπρεπε να είχε γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους ήδη από το 2010, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σημείωσε ότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν τα απαραίτητα εργαλεία και οι πόροι για κάτι τέτοιο, και ότι προείχε ο περιορισμός της μετάδοσης της κρίσης. Μάλιστα, παρατήρησε ότι τα μέτρα στα οποία επέμενε το ΔΝΤ αλλά και η Κομισιόν και η ΕΚΤ δεν ήταν δίκαια κατανεμημένα στην ελληνική κοινωνία. 

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι η διαφωνία του με την Γερμανία στο θέμα της στήριξης της Ελλάδας ενδέχεται να οδήγησε στην αλλαγή επικεφαλής του Eurogroup. 

Τέλος, ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός σημείωσε ότι «κατάφερα να αποφευχθεί ένα αβέβαιο μέλλον για την Ελλάδα και χειροκροτώ τις προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας, κυρίως του φτωχότερου κομματιού της χώρας που έκανε τεράστιες προσπάθειες σε αυτή τη χώρα. Αυτές οι προσπάθειες ήταν απαραίτητες. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την σταθεροποίηση».

 


σχετικα αρθρα