Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Τρόπο για να εκπέμψουν κοινό σήμα για τη λειτουργία της κυβέρνησης στο επόμενο διάστημα, αλλά και λύση για το ζήτημα της ΕΡΤ, θα αναζητήσουν σήμερα το απόγευμα, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στη νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αν και τα τρία κόμματα ξορκίζουν τα σενάρια προσφυγής στις κάλπες, διερευνάται ακόμα πως θα βρεθεί κοινός τόπος για να προχωρήσει το σχέδιο για τη νέα Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, δεδομένου του γεγονότος, ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μέχρι χθες, έδειχναν να επιμένουν στο άνοιγμα της ΕΡΤ με τη μορφή που είχε.

Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάριζε ότι η παλιά ΕΡΤ δεν υφίσταται πια και οι υπάλληλοι της είναι απολυμένοι, όπως προέκυπτε και από την απόφαση του ΣτΕ και θα πρέπει να προχωρήσει η δημιουργία του μεταβατικού φορέα μέχρι τη λειτουργία της νέας εταιρίας.

Για το λόγο αυτό έγιναν κυβερνητικές συσκέψεις, τόσο στο υπουργείο Οικονομικών, με τον Γιάννη Στουρνάρα, τον Σίμο Κεδίκογλου και τον γενικό γραμματέα τηλεπικοινωνιών Μενέλαο Δασκαλάκη, όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρέμεινε ο κ. Στουρνάρας μετά την αποχώρηση της τρόικας, με τη συμμετοχή και του γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου.

Στόχος είναι ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει στους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς συγκεκριμένο σχέδιο για τη μεταβατική λειτουργία, που θα κινείται πάνω στη βάση της απόφασης του ΣτΕ και των διευκρινήσεων που δόθηκαν στη συνέχεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά του σημεία είναι η υπαγωγή του προσωρινού σχήματος στο υπουργείο Οικονομικών, με τη δημιουργία αρμόδιας διεύθυνσης που θα το «τρέξει», η λειτουργία προσωρινής διοικούσας επιτροπής, στην οποία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, μπορούν να τοποθετήσουν δικά τους στελέχη και ολιγάριθμες προσλήψεις με συμβάσεις έργου δίμηνης διάρκειας για την εκπομπή στοιχειώδους προγράμματος, πιθανότατα και τριών μικρών δελτίων ειδήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιπποκράτους και την Αγίου Κωνσταντίνου ωστόσο, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης επικοινώνησαν τηλεφωνικά μεταξύ τους, τουλάχιστον μία φορά, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι – τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ στις θέσεις τους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως σημειώνουν ότι θα πρέπει από την αποψινή σύσκεψη να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα κυβερνητικής συνοχής σε μια κρίσιμη περίοδο που διανύει η ελληνική οικονομία και η χώρα, με την τρόικα να επανέρχεται στις αρχές Ιουλίου στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση για το πώς θα καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά που δημιουργήθηκαν από τα ελλείμματα στον ΕΟΠΥΥ και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και την καθυστέρηση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μετά και την εξέλιξη της ΔΕΠΑ.

Υπό το πλαίσιο αυτό η απεμπλοκή στις σχέσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία, αλλιώς οι εκλογές φαντάζουν μονόδρομος με τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις θα έχουν αυτή τη στιγμή για τη χώρα.

Άλλωστε για τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός πρότεινε στην τελευταία σύσκεψη συγκεκριμένη δέσμη σημείων, με τα οποία κάνει δεκτά αιτήματα που είχαν θέσει παλαιότερα οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης και ανασχηματισμό μετά το Συνέδριο της ΝΔ στις 28 Ιουνίου.