Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται η ελληνική κυβέρνηση από την τρόικα, η οποία φεύγει για να επιστρέψει μετά το... Eurogroup με στόχο έναν ακόμη γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων με την Αθήνα. Η επόμενη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μπαίνουν νέα προαπαιτούμενα καθώς το επόμενο πακέτο υπολογίζεται στα 8 δισ. και μπορεί το οικονομικό επιτελείο να αφορίζει το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ωστόσο αυτά είναι ακόμη πάνω στο τραπέζι.

Αυτό που επισημαίνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι πως οι συζητήσεις παραμένουν ανοικτές και δεν δίνουν χρονικό περιθώριο ολοκλήρωσής τους καθώς εκτός από την πολιτική αστάθεια θα πρέπει η κυβερνηση να προχωρησει σε «λουκέτα» σε ΔΕΚΟ, σε απολύσεις από το Δημόσιο και να παρουσιάσει άμεσα τη λίστα με τις 12.500 αποχωρήσεις.

Ο μεγαλος «πονοκέφαλος» για το υπουργειο Οικονομικών και την κυβέρνηση είναι οι «ρήτρες» καθώς οι επικεφαλής του ΔΝΤ δεν εχουν ξεκαθαρίσει ακόμη τις προθέσεις τους σχετικά με τη μαύρη τρύπα των αποκρατικοποίησεων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των δανειστών παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι και με την «μαύρη τρύπα» που εμφανίζεται στον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Ειδικότερα ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας έχει πέσει έξω κατά 2,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ δημιουργήθηκε φέτος. 

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις παραμένει και ο τρόπος εφαρμογής του νέου Ενιαίου Φόρου στα Ακίνητα το 2014 καθώς η τρόικα αμφισβητεί τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για τα προσδοκώμενα έσοδα που υπολογίζονται στα 3,17 δισ. ευρώ. 

Οι επικεφαλής της τρόικας δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το Eurogroup της 20ης Ιουνίου που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο, αλλά στα μέσα με τέλη της άλλης εβδομάδας.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας, στόχος πλέον είναι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος έως τις 8 Ιουλίου (που συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup), ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας, ζητούν ένα απλούστερο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων και μία εύκολη διαδικασία προσδιορισμού των φόρων. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να βεβαιώσει φόρους ύψους 3,17 δισ. ευρώ, τότε το κενό που θα προκύψει θα πρέπει να καλυφθεί από άλλες πηγές εσόδων. Κάτι που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να είναι εφικτό.

Αντίθετα, υπάρχουν εισηγήσεις να μην εγκαταλειφθεί η σημερινή διαδικασία είσπραξης του τέλους επί των ακινήτων. Δηλαδή, τόσο ο τρόπος υπολογισμού του φόρου, όσο και η καταβολή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Τέλος, η τρόικα, κατά τις χθεσινές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, ενημερώθηκε για τις εξελίξεις με την ΕΡΤ αλλά και για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μετά την αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ.  Από την ελληνική πλευρά τέθηκε και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.