Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Σύμφωνο αναγκαστικής συμβίωσης αναμένεται επί της ουσίας να υπογράψουν οι πολιτικοί αρχηγοί για να συνεχίσει ο… πολιτικός «έγγαμος βίος» της τρικομματικής κυβέρνησης.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Δευτέρας δεν έλυσε τα προβλήματα που υπάρχουν στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό και ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι ο περαιτέρω βίος θα είναι ανθόσπαρτος. Σήμερα είναι η κρίσιμη μέρα για το μέλλον της τρικομματικής κυβέρνησης και την πορεία της χώρας. 

Το κλίμα εξακολουθεί να είναι βαρύ και ούτε ο ανασχηματισμός, ούτε ο επαναπροσδιορισμός της προγραμματικής συμφωνίας, ούτε και η θέσπιση κανόνων καλύτερης λειτουργίας της κυβέρνησης, θα λύσει το πρόβλημα. 

Η συμβίωσή του Αντώνη Σαμαρά με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη είναι αναγκαστική και τα προβλήματα είναι υπαρκτά, ενώ δεν επουλώνονται εύκολα οι πληγές που άνοιξαν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς εκ των τριών δεν επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και άρα προσωρινά θα επέλθει νηνεμία, παρά τις εκατέρωθεν διαρροές και τις ενοχλήσεις.

Έως τις γερμανικές εκλογές όλα θα κυλήσουν πιο ήρεμα και ουσιαστικά η τρικομματική κυβέρνηση θα είναι στην εντατική για περίπου 100 ημέρες, καθώς η εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία είναι στις 22 Σεπτεμβρίου.

Μετά όλα είναι ανοικτά και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα γίνει. Μέχρι τότε με «νύχια και με δόντια» η κυβέρνηση θα κρατήσει, καθώς αυτό είναι και η επιθυμία της τρόικας.

Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έγιναν δέκτες μηνυμάτων από πολλές πλευρές του εξωτερικού. «Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η Ελλάδα να λειτουργήσει ως πόλος αποσταθεροποίησης στη Νότια Ευρώπη» ήταν ένα από τα πολλά μηνύματα που έλαβαν οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης.

Το άλλο ήταν πιο σαφές: «Ξεχάστε τις εκλογές. Θα είναι η καταστροφή σας». Γι’ αυτό το λόγο και θα πρέπει οι τρεις αρχηγοί να συνειδητοποιούσουν τις επιπτώσεις των επιλογών τους. Κανείς δεν θα ήθελε να εκτεθεί και να σηκώσει το βάρος μιας εκλογικής αναμέτρησης που θα έβαζε τη χώρα σε περιπέτειες.

Όπως είναι σαφές οι τρεις εταίροι ή θα συνεχίσουν να πορεύονται για όσο διάστημα αντέξει η κυβέρνηση ή θα εξαφανιστούν καθώς ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες θα δικαιώσει την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης που θα είναι και το σύνθημα της, ότι επιχειρούν απόδραση γιατί δεν βγαίνει το πρόγραμμα και με τα νέα μέτρα να είναι προ των πυλών. Και αυτό γιατί κανείς δεν θα πιστέψει ότι η κυβέρνηση έπεσε για την ΕΡΤ. Βέβαια το χάσμα που τους χωρίζει είναι πάρα πολύ μεγάλο.

Και δεν είναι μόνο οι πολιτικές διαφορές πλέον, αλλά ακόμα και η μεγάλη διαφορά αντίληψης για σειρά θεμάτων που αφορούν τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης.