current views are: 1

19 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση12:52

ΕΑΣ: Στον «αέρα» συμβάσεις εκατομμυρίων

«Βομβαρδισμό» από κατασχετήρια για ανεξόφλητες οφειλές δέχονται τον τελευταίο καιρό τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)  ενώ οι εγκαταστάσεις και οι αποθήκες τους με τα πυρομαχικά θα μείνουν τελείως αφύλαχτες τέλος του μήνα (!).

Δημοσίευση 12:52’
αρθρο-newpost

«Βομβαρδισμό» από κατασχετήρια για ανεξόφλητες οφειλές δέχονται τον τελευταίο καιρό τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)  ενώ οι εγκαταστάσεις και οι αποθήκες τους με τα πυρομαχικά θα μείνουν τελείως αφύλαχτες τέλος του μήνα (!).

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

«Βομβαρδισμό» από κατασχετήρια για ανεξόφλητες οφειλές δέχονται τον τελευταίο καιρό τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) ενώ οι εγκαταστάσεις και οι αποθήκες τους με τα πυρομαχικά θα μείνουν τελείως αφύλαχτες τέλος του μήνα (!).

Η ιδιωτική εταιρία που έχει αναλάβει την ευθύνη της φύλαξης των ΕΑΣ αποχωρεί  τις 30 Ιουνίου  αφού παραμένει  και αυτή απλήρωτη. Γεγονός που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας και κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος ή να πιστεύει ότι υπάρχει η πίστωση χρόνου για να  διευθετηθεί το όλο θέμα.

Ήδη χτες μετά το δημοσίευμα του newpost.gr για τα βρώμικα παιχνίδια που παίζονται γύρω από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία  με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα  να ακολουθεί ύποπτη πολιτική, ως εποπτεύον αρχή, προκαλεί έντονη ανησυχία και το ΚΚΕ κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.   

Η Αλέκα Παπαρήγα ζητά  από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλο να απαντήσει για το  σχεδιάζεται με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και αν αυτά  θα αποτελέσουν «δώρο» σε κάποιους.

Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της με το ξεπούλημα  τους που θα προκαλέσει άμεσες πολλαπλές βλάβες στην ελληνική οικονομία και θα οδηγήσει σε πλήρη «ομηρία» τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες τροφοδοτούνται από τα ΕΑΣ. Το περίεργο είναι ότι  το μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να  είναι αντίθετο με την πολιτική που ακολουθεί ο Γιάννης Στουρνάρας. 

Ωστόσο η αργοπορία στο να παρθούν επειγόντως αποφάσεις από την κυβέρνηση εξαιτίας του προβλήματος με την ΕΡΤ και της ενασχόλησης του Αντώνη Σαμαρά με αυτήν, μπορεί να αποτελέσει μοιραία για το μέλλον των ΕΑΣ. 

«Η λύση έπρεπε να είχε δοθεί χτες γιατί το αύριο από μόνο του θα φέρει καταστροφικές εξελίξεις και οι συνέπειες θα είναι μη αναστρέψιμες», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι σε αυτά.

Γεγονός που το γνωρίζει ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και η στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου.

Αυτή τη στιγμή η οικονομική κατάσταση των ΕΑΣ είναι τραγική. Βρίσκονται σε κατάσταση χρεοκοπίας ενώ θα μπορούσαν να αποφέρουν μεγάλα κέρδη στο Ελληνικό δημόσιο που αποζητά την ανάπτυξη. Αν δίδονταν σε αυτά  μία χρηματοδότηση της τάξεως των 30.000.000 ευρώ για την αγορά πρώτων υλών θα έμπαιναν αμέσως στη γραμμή παραγωγής παραγγελίες αξίας  250 εκ. ευρώ.

Και ενώ οι προοπτικές των ΕΑΣ χαρακτηρίζονται ευοίωνες ακόμα και από τους πιο απαισιόδοξους, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα  σε λίγες μέρες κινδυνεύουν να γίνουν τόπος πλιάτσικου και κλοπής  πυρομαχικών.

Η ιδιωτική εταιρία φύλαξης των εγκαταστάσεων ενημέρωσε τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα ότι αφού παραμένει απλήρωτη από τις αρχές του έτους φεύγει και δεν φέρει καμία ευθύνη για το τι θα συμβεί.

Στα ΕΑΣ εκτός από τα πανάκριβα μηχανήματα διαθέτει αποθηκευμένα από σφαίρες και ρουκέτες μέχρι και βλήματα των 155 χλμ.  Ποσότητες ικανές να εξοπλίσουν ολόκληρο στρατό.

Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι μια αποθήκη με τμήματα των πυραύλων IRIS-T δυναμίτες θα παραμείνει ανέπαφη αν αφεθεί αφύλαχτη; Η εν λόγω εταιρία που παραμένει απλήρωτη έχει την ευθύνη φύλαξης των εγκαταστάσεων των ΕΑΣ σε Υμηττό, Ελευσίνας και Λαυρίου.

Και ενώ διαδραματίζονται αυτές οι τραγικές καταστάσεις την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον περιμένει απάντηση αν μπορούν να συνάψουν  με τα ΕΑΣ μεγάλη σύμβαση   που θα  αφορά μεταξύ άλλων και τα φυσίγγια για τα ελικόπτερα Apachi.

Χωρίς ουσιαστική απάντηση παραμένουν και οι Κινέζοι που θέλουν να προμηθευτούν το σύστημα αεράμυνας «Άρτεμης» που είναι σχεδιασμένο από ελληνικά χέρια και κάποιες αφρικανικές χώρες που θέλουν να παραγγείλουν συμβατικά πυρομαχικά από τα ΕΑΣ που έχουν καλό όνομα στη διεθνή αγορά.

Και στους πελάτες που θέλουν να δώσουν παραγγελίες εδώ και τώρα στα ΕΑΣ συμπεριλαμβάνονται οι Καναδοί (για φυσίγγια 40L60), οι Γάλλοι (φυσίγγια 40x53mm) και πολλοί άλλοι.

Τα ΕΑΣ πέρα από τις γνωστές μονάδες που διαθέτει έχει και θυγατρικές εταιρίες στις οποίες έχουν επενδυθεί χρήματα και δεν μπορούν τώρα αδικαιολόγητα να απαξιωθούν.

Στην Ήπειρο διαθέτει την MBH, εργοστάσιο που κατασκευάζει τα κέρματα του ευρώ, στην Εύβοια τη ΗΜΚ με δυνατότητα παραγωγής στρατιωτικών στολών και αλεξίσφαιρων γιλέκων -υλικών που αρεσκόμασταν να αγοράζουμε από τη… Τουρκία και τη Κίνα- ενώ στη Αρμενία η LT- PYRKAL δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη τεχνολογιών και συστημάτων Laser καθώς και στην κατασκευή κρυστάλλων για συσκευές Laser.

Δυστυχώς η απαξίωση των ΕΑΣ από την τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τις ανατροπές στο ασφαλιστικό οδήγησε στην αποχώρηση 700 εργαζομένων της. Βέβαια το κόστος μισθοδοσίας από τα 80 εκ. ευρώ που ήταν το 2010 σήμερα είναι 22 εκ. ευρώ γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις στα ΕΑΣ να είναι πολλαπλά κερδοφόρα. Κάποιος ή κάποιοι, όμως, φαίνεται ότι θέλουν τα ΕΑΣ να περάσουν σε άλλα χέρια και κάποιοι να εισπράξουν τα χρυσά συμβόλαια της.


σχετικα αρθρα