«Αναγκαία και επιτακτική» είναι η ανατροπή της κυβέρνησης, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα σε διεθνές συνέδριο στα Καλύβια Αττικής με θέμα «καταπολεμώντας τις πολιτικές λιτότητας μέσα από την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος».
 
Το συνέδριο αυτό διεξάγεται σε μια περίοδο όπου έχουμε μια βάναυση, απροκάλυπτη επίθεση στο Σύνταγμα και τη δημοκρατία, τόνισε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις με επίκεντρο την ΕΡΤ

Αναλύοντας περαιτέρω την κυβερνητική απόφαση για την ΕΡΤ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αναζητώντας τις βαθύτερες αιτίες, «ας μην παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι τούτες τις μέρες προχωρά και ο διαγωνισμός για την παροχή του ψηφιακού σήματος και άρα οι ιδιώτες καναλάρχες απούσας της ΕΡΤ, της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, θα είναι ταυτόχρονα και οι πάροχοι του δημόσιου ψηφιακού σήματος». Θα είναι αυτοί, πρόσθεσε, που θα καθορίζουν τι θα βλέπουμε, πώς θα το βλέπουμε, αν θα το βλέπουμε στους δέκτες της τηλεόρασης. Πρόκειται για ένα τρομακτικό πισωγύρισμα, μας γυρνάνε σε μαύρες εποχές, δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Παρουσιάζοντας τις θέσεις του για τις μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι το κόμμα του έχει πλήρη επίγνωση ότι χρειάζονται ριζοσπαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν το κράτος δικαίου πραγματικότητα. Το εγχείρημα αυτό, υπογράμμισε, δεν απαιτεί μόνο θεσμικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις του κράτους ή παρεμβάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Απαιτεί, συνέχισε, παράλληλα και ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και την ενίσχυση των θεσμών εργατικής συμμετοχής και εργατικής παρέμβασης στους χώρους εργασίας.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, θα συνεχίσει τη μάχη της ανασυγκρότησης και του εκδημοκρατισμού του συνδικαλιστικού κινήματος και ήδη επεξεργάζεται θεσμικές και οργανωτικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν:
 
- Στην αύξηση της συμμετοχής των νέων, των γυναικών και των μεταναστών στο συνδικαλιστικό κίνημα.
 
- Στην ένταξη των επισφαλών εργαζόμενων και ανέργων στα συνδικάτα με την έκδοση κάρτας μέλους ισόβιας διάρκειας σε όσους το επιθυμούν.
 
- Στην αύξηση της εργατικής συμμετοχής στη διοίκηση οργανισμών και επιχειρήσεων δημοσίου οφέλους.
 
- Στη μείωση της πολυδιάσπασης και του οργανωτικού κατακερματισμού του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος.
 
- Στη βελτίωση του συστήματος εκλογής αντιπροσώπων στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα εργατικής εκπροσώπησης.

- Στην εφαρμογή προγραμμάτων πολιτικής εκπαίδευσης συνδικαλιστικών στελεχών, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών και ακαδημαϊκών από το εξωτερικό.
 
- Στην καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς των εργατικών ενώσεων από την ύπαρξη ειδικής επιτροπής λογιστικού ελέγχου κατά το πρότυπο άλλων χωρών και την υποχρεωτική δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών πεπραγμένων των τριτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων εργατικών ενώσεων της χώρας.
 
- Στην καθιέρωση ετήσιας έρευνας για τις εργασιακές σχέσεις κατά το πρότυπο της Workplace Employment Relations Study στη Βρετανία και την καθιέρωση παρατηρητηρίου επιχειρήσεων που εφαρμόζουν αντεργατικές πρακτικές.
 
- Στην αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, με στόχο την πιο άμεση ανταπόκριση του στις καταγγελίες για φαινόμενα παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας.