current views are: 1

19 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση19:42

Η Ελλάδα απειλείται με χρηματοδοτικό κενό 2 δισ. μέσα στο 2013

Με χρηματοδοτικό κενό 2 δισεκατομμυρίων ευρω, για το 2013, απειλείται η Ελλάδα, εξαιτίας της άρνησης των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζωνης να συμφωνήσουν στη μετακύλιση ορισμένων ελληνικών ομόλογων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Δημοσίευση 19:42’
αρθρο-newpost

Με χρηματοδοτικό κενό 2 δισεκατομμυρίων ευρω, για το 2013, απειλείται η Ελλάδα, εξαιτίας της άρνησης των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζωνης να συμφωνήσουν στη μετακύλιση ορισμένων ελληνικών ομόλογων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Με χρηματοδοτικό κενό 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το 2013, απειλείται η Ελλάδα, εξαιτίας της άρνησης των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζωνης να συμφωνήσουν στη μετακύλιση ορισμένων ελληνικών ομόλογων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Oι δανειστές της Ελλλάδας, δηλαδή οι χώρες της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συμφώνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο ότι οι κεντρικές τράπεζες των 17 κρατών μελών πρέπει να αντικαταστήσουν ένα μέρος των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους με νέα ελληνικά χρεόγραφα, γνωστό ως «μετακύλιση των τίτλων ΑΝFA».

Το μέτρο αυτό αναμενόταν να απελευθερώσει την Ελλάδα από την υποχρέωση να καταβάλλει 3,7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή χρέους το 2013-2014 και 1,9 δισ. ευρώ το 2015 – 2016.

Όμως κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν πως μπορεί να ερμηνευτεί ως άμεση χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφεραν Έλληνες αξιωματούχοι. Υπενθυμίζεται ότι το καταστατικό της ΕΚΤ απαγορεύει ρητά την χρηματοδότηση κυβερνήσεων.

«Το βασικό ζήτημα είναι ότι η μετακύλιση των ANFA θεωρείται από ορισμένους κεντρικούς τραπεζίτες ως απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ» ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του ελληνικού ΥΠΟΙΚ στο Reuters. «Τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας, τώρα πρέπει να κάνουν το ίδιο και οι δανειστές μας» σημείωσε άλλος έλληνας αξιωματούχος.

Όπως επισημαίνει στο πρακτορείο, ευρωπαίος αξιωματούχος, τίθεται σοβαρά το ερώτημα πως η Ελλάδα θα το διαχειριστεί.

Επίσης, ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης με άμεση γνώση του θέματος, επιβεβαίωσαν ότι μπορεί να «ανοίξει» χρηματοδοτικό κενό από τη μετακύλιση ομολόγων.

Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία του έκθεση το ΔΝΤ έκανε λόγο για χρηματοδοτικό κενό ύψους 4 δισ. ευρω για το 2014. «Είναι κάτι σαν deja vu με την Ελλάδα» σημείωσε ένας από τους αξιωματούχους της ευρωζώνης στo πρακτορείο. «H πραγματική εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων (prior actions) επιβραδύνεται από την απόδοση του δημόσιου τομέα, οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν επίσης αργά» πρόσθεσε ο ίδιος.


σχετικα αρθρα