Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Κι όμως υπάρχει και το Eurogroup. Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με το «καυτό» ζήτημα της ΕΡΤ έφεραν σε δεύτερη μοίρα τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, με τον Γιάννη Στουρνάρα να μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο ώστε να ενημερώσει για την πορεία του προγράμματος, αλλά και να διαβεβαιώσει ότι θα υπάρξει η αναγκαία πολιτική σταθερότητα για τη συνέχισή του, με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών, με τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ΕΡΤ. Αντίστοιχη ενημέρωση θα κάνουν και οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Η τρόικα, πάντως, χθες, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στην αναθεώρηση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας», προαναγγέλλοντας την επιστροφή της στην Αθήνα στα τέλη του μήνα.

Παρά τα θετικά μηνύματα των εκπροσώπων των δανειστών και την έγκριση της δόσης του Ιουνίου, ύψους 3,3 δισ. ευρώ που έχει δρομολογηθεί, τα μηνύματα των Βρυξελλών προς τη χώρα μας και την κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα αυστηρά και σαφή. Ανώτατος αξιωματούχος του Eurogroup τόνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα συνεχίζεται με εξαιρετικό ρυθμό, αλλά στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπάρχουν καθυστερήσεις και χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες.

Ο ίδιος, για το θέμα της ΕΡΤ εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι «η μικροπολιτική και τα πολιτικά παιχνίδια υπερίσχυσαν, την τελευταία εβδομάδα, έναντι της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας» διαμηνύοντας ότι «η συνέχιση της πολιτικής σταθερότητας είναι ουσιαστική για την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος», υπογραμμίζοντας την ανάγκη συρρίκνωσης του Δημοσίου και της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στη συλλογή φορολογικών εσόδων.

Τα καλά λόγια των δανειστών, φυσικά, δεν μπορούν να κρύψουν κάποια απειλητικά σύννεφα που μπορεί να φτάσουν πάνω από την Αθήνα, αφού στον κίνδυνο χρηματοδοτικού κενού ύψους 4 δισ. για το 2014 που ανέφερε το ΔΝΤ σε πρόσφατη έκθεσή του, χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters έκανε λόγο για ενδεχόμενο κενό 1,5-2 δισ. εξαιτίας της άρνησης των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης να συμφωνήσουν στη μετακύλιση ορισμένων ελληνικών ομόλογων.

Ουσιαστικά, με δεδομένο το ναυάγιο της ΔΕΠΑ, μία άλλη αστοχία σε deal αποκρατικοποίησης απειλεί το πρόγραμμα όχι απλά με επιβράδυνση, αλλά με εκτροχιασμό. Και τότε τα καλά λόγια των Βρυξελλών θα αποτελούν παρελθόν. Με την προϋπόθεση, φυσικά ότι δεν θα συμβεί κάποιο ενδοκυβερνητικό «ατύχημα» που θα αλλάξει δραματικά τα δεδομένα.

Σημειώνεται ότι στην αυριανή συνεδρίαση στη χώρα του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, θα συζητηθεί η δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) με το σημείο-κλειδί στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα είναι η αναδρομικότητα της ρύθμισης. Από την συζήτηση αναμένεται να υπάρξει καταρχήν πολιτική συμφωνία για την εφαρμογή του μέτρου από το φθινόπωρο του 2014, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.