current views are: 1

20 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση04:08

Στην παράταση έπειτα από δύο «ημίχρονα» θα κριθεί το μέλλον της ΕΡΤ

Στην παράταση, έπειτα από δύο ημίχρονα, φαίνεται ότι θα κριθεί το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά και της λειτουργίας της κυβέρνησης από δω και πέρα.

Δημοσίευση 04:08’
αρθρο-newpost

Στην παράταση, έπειτα από δύο ημίχρονα, φαίνεται ότι θα κριθεί το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά και της λειτουργίας της κυβέρνησης από δω και πέρα.

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Στην παράταση, έπειτα από δύο ημίχρονα, φαίνεται ότι θα κριθεί το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά και της λειτουργίας της κυβέρνησης από δω και πέρα.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα καθίσουν ξανά, για τρίτη φορά μέσα στη βδομάδα, γύρω από το ίδιο τραπέζι, στις 20:30 σήμερα το απόγευμα, με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Βιέννη, όπου θα μεταβεί για λίγες ώρες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΕΛΚ.

Η αποψινή σύσκεψη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς θα πρέπει να ολοκληρώσει τα βήματα για συμφωνία και να επισφραγίσει τα σημεία σύγκλισης, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν και εντοπίστηκαν χθες στην τρεισήμισι ωρών συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως φάνηκε και από τους χαμηλούς τόνους στις δηλώσεις των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου, κοινός τόπος υπήρξε χθες το βράδυ, όμως ο όποιος συμβιβασμός, θα πρέπει να περάσει πρώτα από τη βάσανο των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων, που θα συνεδριάσουν λίγες ώρες πριν τη νέα σύσκεψη.

Τα δεδομένα από τη χθεσινή σύσκεψη ωστόσο είναι δύο. Πρώτον, ότι οι πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν ότι η παλιά ΕΡΤ είναι παρελθόν, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη φρασεολογία στις δηλώσεις τους αμέσως μετά, όπου δεν γίνεται καμία αναφορά στη λέξη «ΕΡΤ», αλλά χρησιμοποιείται ο όρος «δημόσια ραδιοτηλεόραση», ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην απόφαση του ΣτΕ, η οποία θα αποτελέσει και τη βάση για την επιστροφή της εικόνας στη θέση του «μαύρου» στις οθόνες.

Το αρχικό σχέδιο να μεταδοθεί ένα προσωρινό πρόγραμμα με την πρόσληψη μικρού αριθμού εργαζομένων, σύμφωνα με πληροφορίες απορρίφθηκε και στο τραπέζι τέθηκαν δύο προτάσεις.

Η πρώτη προέβλεπε την αποζημίωση σύμφωνα με την ΚΥΑ όλων των εργαζομένων και την επαναπρόσληψή τους με σύμβαση έργου μικρής διάρκειας μέχρι να λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ και η άλλη την πρόσληψη όχι όλων, αλλά περίπου 700 ατόμων για να λειτουργήσουν το μεταβατικό σχήμα και να εκπέμψουν κανονικό πρόγραμμα, καθώς υπάρχει και η δέσμευση έναντι της τρόικας για 2.000 απολύσεις μέχρι τα τέλη του μήνα.

Το τι τελικά θα γίνει θα αποφασιστεί στην αποψινή σύσκεψη, καθώς θα πρέπει να ρυθμιστούν αρκετές πρακτικές λεπτομέρειες για την εκπομπή κανονικού προγράμματος, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και την κατάληψη του κτιρίου της Αγίας Παρασκευής, σε περίπτωση που δεν προσληφθούν και οι 2.650.

Το δεύτερο δεδομένο από τη χθεσινή συνάντηση, έχει να κάνει με την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία στόχος είναι να γίνει άμεσα και να περιλαμβάνει και τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος.

Αυτός πάντως τοποθετείται μετά το Συνέδριο της ΝΔ, στις 28-30 Ιουνίου, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ξανά η τρόικα στην Αθήνα, να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και όπως είναι λογικό, δεν μπορεί αυτό να γίνει με νέα πρόσωπα στους υπουργικούς θώκους, που δεν θα προλάβουν καν να ενημερωθούν.

Ο μηδενισμός του κοντέρ λειτουργίας της κυβέρνησης και η επανατοποθέτηση της συνεργασίας σε νέες βάσεις, ήταν όπως φάνηκε και από τις τελευταίες εξελίξεις, κάτι παραπάνω από αναγκαίος και το ερώτημα είναι αν οι βάσεις αυτές θα είναι αρκετές για να προχωρήσει σταθερά η κυβέρνηση στους επόμενους μήνες, ώστε να μην ξεκινήσει ξανά από το Φθινόπωρο, το θρίλερ των πρόωρων εκλογών.


σχετικα αρθρα