Ένταση επικράτησε στην Ολομέλεια της Βουλής όπου επρόκειτο να συζητηθούν οι τροπολογίες του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά στην ΕΡΤ.

Το προεδρείο απέρριψε την συζήτηση των εν λόγω τροπολογιών με αποτέλεσμα οι βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των Ανεξάρτητων Ελλήνων να ξεσηκωθούν. Συγκεκριμένα, η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ, Στ. Καλαφάτη, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει δεκτή την τροπολογία, επικαλούμενος το άρθρο 73 παρ. 3 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο εάν υπάρχει δημοσιονομική επιβάρυνση δεν τίθενται καν σε συζήτηση τροπολογίες, πυροδότησε κύμα αντιδράσεων εκ μέρους των εκπροσώπων των τριών κομμάτων

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ τόνισε ότι πρόκειται για απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία απολύονται εν μια νυκτί χιλιάδες εργαζόμενοι. 

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να κληθεί στην Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Λιβιεράτος που είναι εκ των υπουργών που δεν υπέγραψαν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Μάλιστα αποκάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κωλοτούμπες με αποτέλεσμα να ζητησει εκνεύρισμένη τον λόγο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου

«Ο κ. Παπαδημούλης είπε ψέματα» είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου και πρόσθεσε: «Είπα χθες να σταματήσουμε διαρροές και τερτίπια, να αφήσουμε πίσω τις σκοπιμότητες και να αποφεύγουμε ακραίους χαρακτηρισμούς. Είπε για κωλοτούμπες αναφερόμενος σε μας. Βλέπω πανικό από την αξιωματική αντιπολίτευση και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Μήπως φοβούνται ότι θα επέλθει ουσιαστική συμφωνία των αρχηγών, μήπως φύγει αυτό το μαύρο, αυτό φοβούνται;» 

«Δεν συνηθίζω να λέω ψέματα και γι’ αυτό όσα λέω ενοχλούν», απάντησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης και πρόσθεσε «μην κρύβεστε πίσω από την απόφαση του ΣτΕ γιατί αν η Βουλή αποφασίσει να καταργήσει μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ισχύει η απόφαση της Βουλής. Το μαύρο είναι ντροπή για Δημοκρατία.» 

Παίρνοντας στην συνέχεια τον λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης ανακοίνωσε ότι καμία τροπολογία δεν γίνεται δεκτή. 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πρέπει να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ και να δοθεί μισθός σε πολλά πρόσωπα. 'Αρα θα προκύψει δημοσιονομική επιβάρυνση. 

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ είχε καταθέσει την τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας την Τρίτη, αλλά δεν συζητήθηκε, διότι ο Ανδρέας Λυκουρέτζος επικαλέστηκε την απουσία έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Η ίδια τροπολογία είχε απορριφθεί και την περασμένη Παρασκευή, καθώς θεωρήθηκε εκπρόθεσμη. Σήμερα κατατέθηκε εκ νέου σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, ωστόσo αποσύρθηκε και πάλι. 

Σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ αναφέρεται ότι «η προκλητική και απαράδεκτη απόρριψη από την κυβέρνηση της τροπολογίας του ΚΚΕ, με την ουσιαστική συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, δείχνει την υποκρισία των δύο κυβερνητικών εταίρων και τη συμφωνία τους στην αντιλαϊκή πολιτική». 

Το νομοσχέδιο, τελικά, υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (ΟΚΧΕ) και μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο ΑΕ, που μετονομάζεται σε Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ.