current views are: 1

20 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση10:36

Νομιμοποίηση από τα όργανα των κομμάτων τους επιζητούν Βενιζέλος – Κουβέλης

Έπειτα από ένα πολυήμερο πολιτικό θρίλερ, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απομακρύνεται, όπως καταγράφηκε στη σύσκεψη της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς σημειώθηκαν σημαντικά βήματα σύγκλισης.

Δημοσίευση 10:36’
αρθρο-newpost

Έπειτα από ένα πολυήμερο πολιτικό θρίλερ, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απομακρύνεται, όπως καταγράφηκε στη σύσκεψη της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς σημειώθηκαν σημαντικά βήματα σύγκλισης.

Έπειτα από ένα πολυήμερο πολιτικό θρίλερ, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απομακρύνεται, όπως καταγράφηκε στη σύσκεψη της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς σημειώθηκαν σημαντικά βήματα σύγκλισης.
 
Στη σημερινή σύσκεψη στις 20.30 οι κυβερνητικοί εταίροι θα επιχειρήσουν να βρεθεί τελική λύση στο θέμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ωστόσο παραμένουν στο τραπέζι και άλλα θέματα, όπως οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και ο συντονισμός της κυβέρνησης.
 
Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ που έχουν υιοθετήσει «κοινή γλώσσα» στο ζήτημα της ΕΡΤ έχουν εκφράσει διαφορετική άποψη από τη Νέα Δημοκρατία για τον αριθμό των εργαζομένων που πρέπει να προσληφθούν στον νέο φορέα της ΕΡΤ.  Αν και το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να έχει προτείνει λειτουργία με 800 άτομα προσωπικό, από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ τοποθετούν τον αριθμό των εργαζομένων στα 1.600 άτομα.
 
Οι δύο πλευρές, ο Αντώνης Σαμαράς από την μία και ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης από την άλλη φέρονται να έχουν ήδη προχωρήσει σε αμοιβαίες υποχωρήσεις και πλέον ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναζητούν τη νομιμοποίηση από τα όργανα των κομμάτων τους προκειμένου να προχωρήσουν σε μία πλήρη συμφωνία διατήρησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας απόψε.

O Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε χθες για μετατόπιση από τις αρχικές «αντιδημοκρατικές» θέσεις της Δευτέρας και τις διαρροές που ακολούθησαν περί 30 ή 100 εργαζομένων με τους οποίους θα στηνόταν ένα νέο κανάλι, με την εκπομπή σήματος να γίνεται από άλλο κτίριο εκτός ΕΡΤ κ.ο.κ, ζητώντας πάντως επιπλέον σημαντικά βήματα. Η αποστροφή του λόγου του πάντως ότι «αν κάναμε και στο παρελθόν τέτοιες συζητήσεις, θα είχαμε λύσει πολλά προβλήματα», προοιωνίζει ένα βήμα προς συμφωνία απόψε, εφόσον βεβαίως πάρει την απαραίτητη νομιμοποίηση από το Πολιτικό Συμβούλιο και την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ  που συγκαλείται το απόγευμα.

Το ίδιο θα επιχειρήσει να κάνει και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης που συγκαλεί την ΚΟ και την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματός του, για να αναπτύξει στα μέλη τους την τελική πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, τα θετικά, τα αρνητικά των συζητήσεων.

Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης πάντως κάνουν λόγο για «δημόσια ραδιοτηλεόραση», ο πρώτος και για «εθνική ραδιοτηλεόραση» ο δεύτερος, παρουσιάζοντας στον πρωθυπουργό τις προτάσεις του στη βάση της απόφασης του ΣτΕ.

Βέβαια, από τη ΔΗΜΑΡ διευκρινιζόταν ότι οι τρεις αρχηγοί δεν συζήτησαν μόνον τον αριθμό των εργαζομένων που θα προσληφθούν στον νέο φορέα, αλλά, ούτε και ανασχηματισμό. Πηγές από την Αγ. Κωνσταντίνου αναφέρουν ότι άνοιξαν όλα τα υπόλοιπα ζητήματα σχετικά με την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και τη λειτουργία της κυβέρνησης. Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, επισήμανε σε δηλώσεις του χτες το βράδυ μετά την σύσκεψη των τριών αρχηγών ότι δεν συζήτηθηκε μόνο το θέμα της ΕΡΤ. 

 
«Καταβάλλω κάθε προπάθεια για να υπάρξει λύση και να επαναλειτουργήσει με ολες τις συχνότητές της η ΕΡΤ και με κανονικό πρόγραμμα. Το θέμα της ΕΡΤ δεν ήταν το μόνο που τέθηκε στη σύσκεψη, αλλά επί τάπητος τέθηκαν «και τα ζητηματα της λειτουργίας της  τρικομματικής κυβερνησης». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε πως «αυτή η κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται από τρία κόμματα, πρέπει να εξασφαλίζει τον κοινό τόπο, την κοινή θέση και την κοινή απόφαση και των τριών κομμάτων» και στο σημείο αυτό ανακοίνωσε πως η συζήτηση θα συνεχιστεί και την Πέμπτη.
 
Η στάση που αναμένεται να κρατήσει η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ στην αποψινή σύσκεψη πάντως θα κινηθεί στο πλαίσιο της επικαιροποιήσης των ζητημάτων που προσδιορίζουν της πολιτική της κυβέρνησης με προτεραιότητα την συναίνεση και τις κοινές ευθύνες των εταίρων σε κάθε απόφαση για μεταρρύθμιση. «Μεταρρυθμίσεις με δημοκρατία και όχι με διατάγματα και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου» είναι το ζητούμενο για την ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με κύκλους της Αγ. Κωνσταντίνου, ο πρόεδρος του κόμματος θα προτείνει το πρόγραμμα της ΔΗΜΑΡ για τις μεταρρυθμίσεις σε δημόσιους οργανισμούς που στόχο έχουν την αναδιάρθρωση όντας ωστόσο εν λειτουργία. Όσον αφορά στην ΕΡΤ, ο κ. Κουβέλης είναι βέβαιο ότι θα επιμείνει στην τήρηση της απόφασης του ΣτΕ και στην άμεση λειτουργία της ΕΡΤ.
 
Την ίδια ώρα, το έδαφος της σύσκεψης για τη ΔΗΜΑΡ θα προετοιμαστεί στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της εκτελεστικής επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, στα γραφεία του κόμματος στην Αγίου Κωνσταντίνου. Ο κ. Κουβέλης θα ενημερώσει τα μέλη του κόμματος για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς εν όψει της τρίτης συνάντησης σήμερα το βράδυ.
Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί, επίσης, τα τέσσερα μέλη της κυβέρνησης που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ- οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης, Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης και οι υφυπουργοί Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου και Υγείας Φ. Σκοπούλη- καθώς και οι Τέλης Σιαμαντάς, Κ. Σπυρόπουλος, Γ. Μπράμος, στελέχη της ΔΗΜΑΡ που είχαν αναλάβει θέσεις ευθύνης στην ΕΡΤ.
 

σχετικα αρθρα