«Νομίζω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. Ο πρόεδρος μας είπε ότι το θέμα του ανασχηματισμού και του τρόπου με τον οποίο θα γίνει, και τι θα περιλαμβάνει, το άφησαν για να το συζητήσουν μετά, στις αρχές του Ιούλη», δήλωσε στον ραδιοσταθμό «ΒΗΜΑ FM» ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης, αναφερόμενος στη συμμετοχή του κόμματός του στην κυβέρνηση.

«Η υπέρβαση της ΔΗΜΑΡ, για να συμπράξει σε ένα κυβερνητικό σχήμα με κόμματα που είχαν την ευθύνη για όσα είχαν συμβεί στο παρελθόν, είναι απείρως μεγαλύτερη από το “ναι μεν, αλλά”, είπε ο κ. Λυκούδης, ενώ μιλώντας για όσους πρότειναν να αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση σημείωσε: «Πάντα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε όλα τα κόμματα και σε όλα τα μήκη του πλανήτη. Στο δικό μας κόμμα, όμως, η ομάδα των στελεχών που έχει ένσταση για τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση δεν είναι καν μειοψηφία. Είναι ένας ελάχιστος αριθμός στελεχών του κόμματος και με ενδιαφέρουσες και όχι μηδενιστικές απόψεις στο θέμα».

Αναφερόμενος στη συμμετοχή των κκ Μανιτάκη και Ρουπακιώτη στην κυβέρνηση, στήριξε τους δύο υπουργούς, ωστόσο φάνηκε ανοικτός να συζητήσει αλλαγές, όταν γίνει ανασχηματισμός.

«Η ΔΗΜΑΡ στηρίζει τους υπουργούς της, αλλά αν χρειαστεί, θα το ξαναδεί το θέμα. Αυτό που έχουμε ως δεδομένο τώρα είναι ότι με όλες μας τις δυνάμεις θα στηρίξουμε τους ανθρώπους που εμπιστευθήκαμε να μας εκπροσωπήσουν στο σχήμα. Εάν ο πρωθυπουργός της χώρας ή άλλοι υπουργοί δεν θέλουν την παρουσία τους, εμείς δεν πρόκειται να κωφεύσουμε. Αλλά η θέση μας είναι σαφής: εμείς πιστεύουμε ότι είναι πανάξια πολιτικά στελέχη και σοβαροί επιστήμονες, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους και την παρουσία τους βοηθάνε το κυβερνητικό σχήμα. Αν άλλοι, τώρα, έχουν άλλη άποψη, όλα σεβαστά είναι. Αν τεθεί το θέμα, δεν θα το συζητήσουμε;» σημείωσε ο κ. Λυκούδης.

Για την αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας, ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ είπε πως «το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα που πρέπει να τεθεί στη νέα προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης είναι ο συλλογικός χαρακτήρας της, οι αποφάσεις να είναι αποφάσεις όλων και καμίας ομάδας στελεχών στο κυβερνητικό σχήμα» και επισήμανε: «Αν υπήρχε αυτό, πολλά πράγματα θα είχαν λυθεί πριν φτάσουμε στις συναντήσεις των τριών αρχηγών».