Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Οι πρόωρες εκλογές αποτράπηκαν. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, δέχθηκαν πλήρως τις παραινέσεις των ξένων κέντρων και κυρίως από την πλευρά των πιστωτών και αποφάσισαν να μην παίξουν στα ζάρια την τύχη της χώρας.
 
Το newpost σας είχε πληροφορήσει πολύ νωρίς για την μεγάλη πίεση που ασκήθηκε από εξωτερικούς παράγοντες για να μην προκληθεί πολιτική αποσταθεροποίηση στη χώρα και για το ενδεχόμενο να επέλθει συμβιβασμός και να μην στηθούν κάλπες.
 
Η προοπτική μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης «πάγωσε» και πλέον η συζήτηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό είναι πως θα κάνουν πιο εύκολη την πορεία της κυβέρνησης από εδώ και πέρα.
 
Στη χθεσινή σύσκεψη, οι τόνοι ήταν πολύ ήπιοι. Το κλίμα δεν ήταν εχθρικό και καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να επέλθει συμβιβασμός. Μια εκλογική αναμέτρηση εν μέσω του καλοκαιριού, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν αποτελούσε την καλύτερη επιλογή για τους Αντώνη Σαμαρά και τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Φώτη Κουβέλη.
 
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί προτίμησαν να μην τραβήξουν το σχοινί, παρά τις παρασκηνιακές διαρροές από όλες τις πλευρές και το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικρατούσε και πλέον όλοι αναμένουμε την τελική συμφωνία το βράδυ της Πέμπτης.
 
Ο Πρωθυπουργός και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, θεωρούν ότι η τρικομματική κυβέρνηση πρέπει να στηριχθεί, αφού και αυτή είναι η επιθυμία των πιστωτών, ενώ όλη η συζήτηση από εδώ και πέρα θα επικεντρωθεί στον ανασχηματισμό και στις αλλαγές στα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου, στην επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και στον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού σχήματος.
 
Από εδώ και πέρα η πορεία της κυβέρνησης θα είναι τελείως διαφορετική, καθώς οι σχέσεις των τριών αρχηγών έχουν κλονιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το βράδυ αναμένεται να υπάρξει συμφωνία -κάποιοι μιλάνε για τελική λύση- αλλά όλοι γνωρίζουν ότι το έλλειμμα εμπιστοσύνης, μεταξύ του Αντ. Σαμαρά και των Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη είναι πολύ μεγάλο.
 
Επί της ουσίας, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι κέρδισαν χρόνο και έλαβαν παράταση ζωής, τουλάχιστον έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, μετά τις γερμανικές εκλογές. Από εκεί και πέρα κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει ποια θα είναι η πορεία της κυβέρνησης.

Πολύ εύκολα, ένα μικρό ατύχημα, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά και να προκληθούν απρόβλεπτες εξελίξεις. Εξάλλου, το γυαλί έχει ραγίσει…