Ανακοίνωση, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, εξέδωσε ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα έχει νομική αλλά πάνω από όλα ηθική και ιστορική υποχρέωση να προστατέψει τους πρόσφυγες».

«Η Ελλάδα ξέρει από προσφυγιά. Ο πρόσφυγας δεν φεύγει από τη χώρα του για να αναζητήσει απλά μια καλύτερη ζωή για αυτόν και την οικογένεια του. Ο πρόσφυγας έχει εγκαταλείψει τη χώρα του γιατί διώκεται ή κινδυνεύει να διωχθεί για λόγους πολιτικούς, φυλής, θρησκείας, εθνικότητας ή επειδή συμμετέχει σε συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Η προστασία που παρείχαν σε διωκόμενους από τη χούντα των Συνταγματαρχών συμπατριώτες μας οι δημοκρατικές χώρες ανά τον κόσμο είναι ο οδηγός μας» αναφέρει η Ιπποκράτους.

«Η Ελλάδα έχει νομική αλλά πάνω από όλα ηθική και ιστορική υποχρέωση να προστατέψει τους πρόσφυγες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις.

Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών πρέπει να περιλαμβάνει με διακριτό τρόπο τους πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες δεν είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά, δεν είναι παράνομοι μετανάστες και πολύ περισσότερο δεν είναι λαθρομετανάστες» επισημαίνεται.

«Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος προστασίας των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα τους καθιστά δυο φορές ευάλωτους. Δεν απολαμβάνουν την προστασία που δικαιούνται από την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία ενώ κινδυνεύουν να πέσουν θύματα εγκληματικών πράξεων από ακροδεξιές, ναζιστικές και ρατσιστικές ομάδες. Ήδη έχουν καταγραφεί πολλές ρατσιστικές επιθέσεις που προσβάλλουν τον πολιτισμό μας.

Η Ελλάδα έχει θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Ο νόμος 3907/11 καλύπτει όλες τις πτυχές του θέματος. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να εφαρμόσει τάχιστα το Σχέδιο Δράσης (Action Plan) που εκπονήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» προσθέτει το ΠΑΣΟΚ.

«Η επιχείρηση "Ξένιος Δίας" δεν μπορεί να αφορά ανθρώπους που δικαιούνται άσυλο και δεν έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες του. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να γνωρίζει ότι άνθρωποι από διάφορες μακρινές χώρες κινδυνεύουν αν επιστρέψουν. Η κράτηση αιτούντων άσυλο ή εν δυνάμει δικαιούχων προστασίας είναι ατελέσφορη. Για τους αιτούντες άσυλο και τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες απαιτούνται προγράμματα υποστήριξης και ένταξης.

Η ταχεία και δίκαιη εξέταση των αιτημάτων για άσυλο είναι η μοναδική δημοκρατική επιλογή που έχουμε. Η φροντίδα για τους πρόσφυγες είναι Ελληνική και Ευρωπαϊκή υποχρέωση. Η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου της Ευρώπης. Πρέπει να γίνει πάλι η πρώτη ασφαλής χώρα στο ταξίδι διαφυγής των προσφύγων. Για την χρηματοδότηση των υποδομών και των υπηρεσιών που απαιτούνται είναι συνυπεύθυνοι όλοι οι Εταίροι μας στην ΕΕ. Για την καταπολέμηση της ρατσιστικής - νεοναζιστικής βίας είμαστε υπεύθυνοι όλοι εμείς] καταλήγει.