Το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα υποστηρίζεται από δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και συμπεριλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, αλλά το ΔΝΤ δεν κάνει «συγκεκριμένες εισηγήσεις» σε σχέση με αποφάσεις που έχουν να κάνουν με κρατικούς οργανισμούς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, απαντώντας σε ερώτηση για την ΕΡΤ και αν η απόφαση ήταν της τρόικας «προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο μνημονιακός στόχος των 2000 απολύσεων» και αν αποτελεί «παραβίαση της Ελευθερίας του Τύπου», ο κ. Ράις υποστήριξε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις σε σχέση με την ΕΡΤ ήταν της ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Οι προτάσεις διατυπώνονται από την κυβέρνηση και οι πρωτοβουλίες ανήκουν στην κυβέρνηση. Δεν θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο για το θέμα».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διατύπωσε την άποψη ότι η κυβέρνηση και οι δανειστές συμφωνούν στους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, αλλά «το ΔΝΤ δεν προσδιορίζει το πως θα υλοποιηθούν οι στόχοι του προγράμματος στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα», όπως είπε.

Ο κ. Ράις απαντώντας και σε άλλες ερωτήσεις επέμενε ότι για τις «λεπτομέρειες» της πολιτικής (εφαρμογής του προγράμματος) αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, σε άλλα ερωτήματα, επανέλαβε ότι επιτεύχθηκε «σημαντική πρόοδος» στις συνομιλίες της τρόικας με τις ελληνικές αρχές και ότι «για να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών», οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στο τέλος του τρέχοντος μηνός, προσθέτοντας ότι «δεν σχολιάζουμε την πρόοδο του προγράμματος όσο η αποστολή είναι σε εξέλιξη» και ότι «ακόμη υπάρχουν αρκετά τεχνικά ζητήματα που εξετάζονται».

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου ρωτήθηκε και για την περίπτωση «αποκλίσεων» στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και κατά πόσο μπορούν να εμποδίσουν την επόμενη δόση προς την Ελλάδα. Ο κ. Ράις απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν πρέπει να προεξοφλούνται καταστάσεις. «Ας μη βιαζόμαστε. Ας ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και τότε θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα» είπε.

Για το χρέος, ο κ. Ράις τόνισε ότι αυτή την στιγμή «δεν υπάρχει θέμα συζητήσεων για νέο "κούρεμα"».

Τέλος, όσον αφορά τη θέση Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε, ότι η Ευρώπη να μην χρειάζεται τη συμβολή του ΔΝΤ, ο κ. Ράις ανέφερε ότι οι χώρες ζητούν τη βοήθεια του ΔΝΤ για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες τους για μια βραχυπρόθεσμη περίοδο, συνήθως για τρία χρόνια και ό,τι στην περίπτωση της Ευρωζώνης είναι η πρώτη φορά που δημιουργήθηκε η τρόικα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Ο κ. Ράις υποστήριξε ότι υπάρχει "στενή συνεργασία" του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους. "Δουλέψαμε καλά και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε καλά με την ΕΕ και την ΕΚΤ", όπως δήλωσε.

Σε ερωτήσεις για την Κύπρο, ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ παρέλαβε την επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη, λέγοντας ότι θα υπάρξει απάντηση, αλλά δεν θέλησε να τοποθετηθεί για το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής, ούτε και για τον χρόνο που θα επιδοθεί, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένα «συμφωνημένο μνημόνιο».